Световният финансов елит се събра за поредна година

Деглобализацията е тема номер едно за участниците в Световния икономически форум.

image

Деглобализацията е тема номер едно за участниците в Световния икономически форум.

Световният финансов елит се събра в Давос, Швейцария, на Световния икономически форум тази седмица.

Докато някои предвиждаха регионални джобове на рецесия в страни или континенти, особено изложени на войната между Русия и Украйна и проблемите на глобалната верига за доставки - като Европа беше особена загриженост - други рисуваха далеч по-мрачна глобална картина.

Инфлацията нарасна в световен мащаб, като разходите за храна и енергия скочиха до небето, тъй като войната и тесните места на веригата за доставки захапват, заедно с остатъчните ефекти от пандемията Covid-19. Това принуди централните банки да започнат да затягат паричната политика на фона на забавяне на икономическата активност.

Последните данни показват, че повишенията на цените са започнали да се разливат в основната икономика, създавайки допълнителни рискове за глобалния растеж и причинявайки главоболия на политиците на централните банки, които са изправени пред незавидната задача да затягат паричната политика, за да овладеят инфлацията, без да тласкат икономиките в рецесия.

Либералният милиардер финансист Джордж Сорос, в речта си във вторник, се насочи към удвояването на политиката на китайския президент Си Дзинпин върху неговата политика на „нулев Covid“ и свързаните с тях блокирания, които според него са тласнали китайската икономика към „свободно падане“ от март.

Позовавайки се на скорошно понижаване в съставния индекс на мениджърите по покупки на Caixin, Сорос каза, че „рязко намаляващата икономическа активност“ на Китай ще доведе до глобално забавяне, освен ако Си не обърне курса.

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър сподели, че известността на всяка от „трите R думи“ – Русия, рецесия и проценти – зависи от географията. Запитана дали Европа ще преживее рецесия, Фрейзър категорично отговори: „Да – и се надявам, че греша“.

Фрейзър твърди, че в Азия страните до голяма степен излизат от Covid-19 с „повече чувство на оптимизъм“. Тя предположи, че „дори Китай гледа на това като на събитие, което се случва, а не като дългосрочна тенденция“ и че могат да се очакват допълнителни пакети за стимулиране на икономиката от Пекин.

Покачването на цените на храните също беше изтъкнато като централна заплаха от управляващия директор на Международния валутен фонд /МВФ/ Кристалина Георгиева, която каза по време на панел в понеделник, че икономическият хоризонт е „помрачен“ поради комбинацията от войната между Русия и Украйна, затягането на финансовите условия , поскъпването на долара и забавянето в Китай.

Георгиева предупреди, че световната икономика е изправена пред „сливане на бедствия“ и нейното „най-голямо изпитание от Втората световна война“, а МВФ изчислява, че глобалният растеж ще се забави до 3,6% през 2022 г. от 6,1 % през 2021 г.

Георгиева обаче се опасява да бие глобалната тревога, като отбеляза, че „от 3,6(%) до глобална рецесия има дълъг път“.

Близостта на Европа до войната в Украйна и прекомерното разчитане на руския внос на енергия, заедно с покачващите се цени на храните и енергията и сътресенията в глобалното предлагане от ограниченията в Китай, накараха икономистите да понижат значително прогнозите за растеж в еврозоната през последния месец.

Инфлацията в еврозоната достигна шести пореден рекорд през април, като 19-членният регион отбеляза годишно покачване на потребителските цени от 7,5% и натиск върху Европейската централна банка /ЕЦБ/ да започне да повишава лихвените проценти. Лидерите на ЕЦБ тази седмица кимнаха в посока покачване на лихвите на срещата през юли.

Паоло Джентилони, европейски комисар по икономика, предположи, че има някои сребърни накладки, които означават, че континентът не е „предопределен“ за рецесия. Изпълнителните директори на водещи европейски компании обаче изразиха по-песимистичен тон. Главният изпълнителен директор на AXA Томас Буберл сподели, че рискът от рецесия в Европа е „много по-висок“, отколкото в САЩ и че икономическият климат за блока ще става само по-труден оттук.

Изпълнителният директор на Covestro Маркус Щайлеман отбеляза, че инфлационната среда и спадащото доверие на потребителите в момент, когато хората обикновено искат да се върнат към пътуванията и да харчат в сектора на услугите, означават, че има „висока вероятност“ от рецесия в Европа.

Още новини от Свят