Законодателите на ЕС гласуват за забрана на нови продажби от 2035 г

От 2035 г. ще изисква всички нови автомобили и микробуси да имат нулеви емисии от ауспуха. 

image

От 2035 г. ще изисква всички нови автомобили и микробуси да имат нулеви емисии от ауспуха. 

Европейските законодатели гласуваха за забрана на продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили и микробуси в ЕС от 2035 г., което представлява значителен удар в ръката към амбициозните зелени цели на региона. 

Това приближава Европейския съюз една стъпка по-близо до целта си за намаляване на емисиите от новите леки автомобили и леки търговски превозни средства със 100% през 2035 г. в сравнение с 2021 г. До 2030 г. целта е намаляване на емисиите с 50% за микробусите и 55% за автомобили. Комисията по-рано каза, че леките автомобили и микробуси представляват приблизително 12% и 2,5% от общите емисии на CO2 в ЕС. Сега евродепутатите ще започнат преговори за плановете с 27-те държави-членки на блока.

Междувременно Обединеното кралство иска да спре продажбата на нови дизелови и бензинови автомобили и микробуси до 2030 г. От 2035 г. ще изисква всички нови автомобили и микробуси да имат нулеви емисии от ауспуха. 

Алекс Кейнс, мениджър на Transport & Environment отбеляза, че плановете осигуряват на автомобилната индустрия сигурността, от която се нуждае, за да „увеличи производството на електрически превозни средства, което ще намали цените за шофьорите“.

От своя страна Европейската асоциация на автомобилните производители заяви, че е „загрижена, че евродепутатите гласуваха за определяне на целта за -100% CO2 за 2035 г.“. Оливър Зипс, който е президент на ACEA и главен изпълнителен директор на BMW, каза, че неговата индустрия е „в средата на широк тласък за електрически превозни средства, като новите модели пристигат постоянно“.

ЕС заяви, че иска да бъде въглеродно неутрален до 2050 г. В средносрочен план той иска нетните емисии на парникови газове да бъдат намалени с най-малко 55% до 2030 г., което ЕС нарича своя план „Пригоден за 55“.

Реализирането на този план не беше съвсем просто. Новината за леките автомобили и микробусите дойде, след като евродепутатите отхвърлиха преразглеждане на системата за търговия с емисии на ЕС или ETS.

Още новини от Свят