Платформите ще трябва да предлагат инструменти за проверка на самоличността

Новите мерки се добавят към входящия законопроект за онлайн безопасността на Великобритания.

image

Новите мерки се добавят към входящия законопроект за онлайн безопасността на Великобритания.

Технически платформи като Facebook, Google и Twitter ще трябва да въведат инструменти за проверка на самоличността, за да помогнат на потребителите да блокират анонимни тролове онлайн, съгласно новите планове, обявени от правителството на Обединеното кралство.

Предложенията означават, че онлайн платформите ще трябва да дадат на потребителите начин да потвърдят самоличността си и да им позволят да блокират всички непотвърдени акаунти, за да не изпращат съобщения или да им отговарят.

Тежестта ще бъде върху технологичните фирми да решат как да извършват проверки на самоличността, каза правителството, добавяйки, че това може да включва:

  • Опцията за проверка на снимката на потребителския профил с помощта на софтуер за лицево разпознаване.
  • Технология за двуфакторно удостоверяване, която изпраща на някого текст с молба да потвърди самоличността си.
  • Изискването за официален документ за самоличност, като паспорт при създаване или актуализиране на социален акаунт.

На британския медиен надзорен орган Ofcom беше възложена задачата от правителството да изложи насоки за това как компаниите могат да изпълнят изискването за проверка на потребителите.

Друга мярка ще принуди технологичните компании да разработят инструменти, които позволяват на потребителите да филтрират всеки материал, който се счита за „законен, но вреден“. Това може да включва нови настройки, които пречат на потребителите да получават препоръки по определени теми или да поставят „екрани за чувствителност“ върху такъв материал, каза правителството.

Новите мерки се добавят към входящия законопроект за онлайн безопасността на Великобритания, който ще наложи задължение за грижа за дигиталните платформи за защита на потребителите от вредно съдържание.

Неспазването може да доведе до глоби до 10% от глобалните годишни приходи на компанията. Регулаторите също така биха имали правомощията да блокират достъпа до несъответстващи услуги в Обединеното кралство. Законопроектът все още предстои да бъде финализиран и трябва да бъде одобрен от парламента, преди да стане закон.

Twitter каза, че разглежда анонимността като „жизнен инструмент за говорене в потиснически режими“, добавяйки, че е „не по-малко критичен в демократичните общества“.

Миналата година футболистите на Черната Англия бяха подложени на цяла расистка злоупотреба в Instagram и Twitter, което предизвика призиви към платформите да направят повече за справяне с анонимните злоупотреби. Компаниите по това време заявиха, че са действали бързо, за да премахнат расистки публикации и акаунти.

Убийството на британския депутат Дейвид Амес в неговия избирателен район миналата година допълнително добави тласък към призивите към технологичните фирми да премахнат анонимните тролове. Атаката, която беше обявена от полицията за терористичен инцидент, повиши опасенията относно нивото на онлайн злоупотреба, с която депутатите се сблъскват ежедневно.

Не е ясно как точно ще работят последните мерки, предложени от правителството. Някои активисти изразиха загриженост, че законопроектът може да ограничи свободата на изразяване онлайн. Правителството обаче казва, че няма да изисква премахването на законна свобода на словото.

Още новини от Технологии