Китай тихомълком изгражда блокчейн платформа

Red Date Technology е един от основателите на китайската мрежа за услуги, базирана на блокчейн.

image

Red Date Technology е един от основателите на китайската мрежа за услуги, базирана на блокчейн.

В реч през 2019 г. китайският лидер  Си Дзинпин каза, че блокчейнът е „важен пробив в независимите иновации на основните технологии“. В резултат на тази реч, блокчейнът беше издигнат до национален приоритет за Китай, наред с други технологии - като полупроводниците - в които страната се опитва да увеличи своите възможности.

Оттогава, без много публичност и фанфари, Китай изгражда платформа, която има за цел да улесни внедряването на блокчейн технология за компаниите. Нарича се Blockchain-based Service Network (BSN).

Ето какво знаем досега.

1. Първо, какво е блокчейн?
Блокчейн за първи път стана известен като основната технология на криптовалутата биткойн. Това е разпределен регистър на дейността, който записва транзакции в биткойн мрежата. Той е децентрализиран и нито един субект не го притежава или управлява. Вместо това се поддържа от мрежа от участници, работещи със специализирани компютри.

Оттогава има много различни дефиниции за това как може да изглежда блокчейн. Някои компании или правителства могат да го нарекат като технология за разпределена книга. Голяма част от това произтича от това дали блокчейнът е публичен или частен.

Блокчейн без разрешение – известен също като безнадеждни или публични блокчейн – позволява на всеки да се присъедини и потенциално да прави промени в блокчейна, стига да работи с определен софтуер или устройство. За разлика от тях, разрешените блокчейн обикновено са частни и позволяват само на определени участници да участват в тяхното използване.
 

2. Защо да използвате блокчейн?
Поддръжниците на технологията казват, че блокчейн може да помогне за постигане на прозрачност и скорост на обикновено бавни и скъпи процеси, като трансгранични парични преводи. Друг важен аспект на блокчейн технологията са така наречените интелигентни договори. Това са договори, написани в код, които се изпълняват автоматично, ако са изпълнени определени условия. Поддръжниците виждат това като ключови в области като търговското финансиране.

Един ключов момент за BSN обаче е, че той не създава свой собствен блокчейн. Към платформата на BSN няма криптовалута. Това е така, защото Китай ефективно забрани дейностите, свързани с криптовалути, и ги направи незаконни.

Блокчейните, които не са крипто, могат да бъдат привлекателни за големите фирми, които не искат да бъдат изложени на рисковата и нестабилна природа на цифровите валути.
 

3. Кой стои зад BSN?
Start-up Red Date Technology, чиято централа е в Хонконг, е една от компаниите-основатели зад BSN.

Но проектът е подкрепен и от организации с връзки с китайското правителство. Това включва Държавния информационен център (SIC) към мощната китайска национална комисия за развитие и реформи (NDRC).

Изпълнителният директор на Red Date призна, че липсата на криптовалута на тяхната платформа е предизвикателство. Той допълни, че „много хора не се интересуват“ от некрипто блокчейн предложението.
 

4. Блокчейн срещу амбициите на Китай
През последните няколко години САЩ са въвлечени в интензивно технологично съперничество.

Китай се фокусира върху това, което нарича „гранични“ технологии, включително квантови изчисления и полупроводници. Блокчейн е друга важна област.

Китайските технологични компании също са поставили голям акцент върху международната експанзия, ход, подкрепен от Пекин в контекста на глобалната технологична битка със САЩ

Още новини от Технологии