Август е сред най-подходящите месеци за смяна на работата

Това показва проучване на специалистите от Adecco България.

image

Това показва проучване на специалистите от Adecco България.

Смяната на работното място е сериозна крачка в професионалното развитие, което много хора добре планират. Има ли време през годината, когато е най-подходящо да се предприеме тази стъпка? Според специалистите от Adecco България, един от лидерите в областта на HR решенията, август е най-подходящия месец за подобна промяна.

„Най-доброто време за търсене на нова работа е т.нар. слаб сезон, в който работните процеси в компаниите не спират, но за сметка на това кандидатстващите са много малко. Такива месеци са август и декември. Много хора припознават лятото като време за почивка и използване на планираните годишни отпуски. Затова по-ниската конкуренция увеличава шансовете за успех на активните кандидати.“, споделя д-р Ирина Йончева, Chartered MCIPD, HR мениджър на Adecco България.

Специалистите от Adecco България отчитат, че по време на пандемията служителите бяха лоялни към работодателите си по време на пиковете на ковид пандемията, търсейки сигурност в непредсказуемото развитие на кризата. Сега обаче все повече компании отварят замразени с месеци позиции и все повече служители са склонни към промяна на работното си място.

 „В момента имаме неравноправен пазар, в който властта все повече отива при кандидатите за работа, а не при работодателите. Това означава, че има повече свободни позиции отколкото кандидати, затова те стават по-изискващи. Особено видимо е това на ИТ пазара, където наблюдаваме много голяма динамика. Има ръст в търсенето на специалисти и съответно недостиг на кадри, което прави кандидатите „силните на деня“. Най-важно за тях си остава възнаграждението, като по принцип кандидатите търсят между 10 и 15% увеличение на заплатата, за да сменят работата си, в случаите, когато са пасивни кандидати. Другото задължително условие, което търсещите промяна в кариерата си очакват е възможността за работата от разстояние. И чак на трето място по важност място остава доколко кандидатите оценяват като интересни проектите, върху които ще работят.“, допълва Надежда Василева, Директор „Подбор на кадри“ в Adecco България.

Най-трудните за намиране на нови хора позиции винаги са тези, за които няма активно кандидатстващи или са в професионални области с изключително ниско ниво на безработица. Такива са специалистите, които се занимават с финанси, информационни технологии, човешки ресурси. Често служителите в тези области са с период на предизвестие от 2-3 месеца, което допълнително удължава периода за намиране най-точния кандидат.

 

Още новини от Общество