Да инвестирате сега или да изчакате по-добър момент?

Отговорът може да откриете в статията.

image

Отговорът може да откриете в статията.

Много инвеститори се опитват да уцелят най-подходящия момент за влизане и излизане от пазара и това се превръща в една от най-големите им грешки. Това се оказва много трудна задача дори за най-опитните инвеститори и непосилна задача за начинаещите в инвестирането.

И така, да инвестирате веднага или да изчакате по-добър момент? Сега ще получите отговор на този ключов за много инвеститори въпрос.

Емоции и инвестиции

Хората сме емоционални същества и често точно тези емоции ни карат да не взимаме най-рационалните решения. Всеки от Вас, който се замисли, ще се сети за случай, в който е нагрубил някого незаслужено, тъй като е бил ядосан или пък се е предоверил на някого, когото е харесвал.

Инвестициите също предизвикват различни емоции в инвеститорите и също така могат да ги накарат да вземат неподходящи решения, когато са в различни емоционални състояния.

Например:

  • Може да решите да предприемете рискове, които не можете да си позволите, когато пазарът дълго време се движи нагоре като купите надценени компании или прекалено голям обем акции.
  • В същото време може да бъдете завладени от страха и паниката по време на пазарни корекции или мечи пазари и така да се стигне до продажба на компании, които са били добра инвестиция.

Покупката при нарастване и продажбата при спад може да Ви изглеждат напълно логични, но често може да се окаже, че било по-добре да продадете около върховете и да купите около дъната. Все пак традиционната поговорка гласи “купувай евтино, продавай скъпо”.

Повече информация за различни стратегии за търговия можете да откриете в статията:

Най-добрите дни

Подходът купи и дръж има своите сериозни предимства и затова има и толкова много инвеститори, които го прилагат. Освен че не изисква, толкова време, познания и опит, за да се опитвате да уцелите най-добрите възможности, купи и дръж е свързан с по-ниски разходи спрямо честото влизане и излизане от пазара.

В същото време това да останете инвестиран през цялото време Ви гарантира, че няма да изпуснете най-добрите дни на пазарите.

Ето и малко статистика при инвестирани $10 000 в S&P 500 на 1 януари 2016:

  1. Ако сте останали инвестирани през цялото време, то на 31 декември 2020 Вие ще разполагате с $41 100 или 9,88% средна годишна доходност.
  2. При положение, че сте пропуснали най-добрите 10 дни през годината в края на 2020 ще имате $18 829 или годишна доходност от 4,31% т.е. по-малко от половината.
  3. Ако сте пропуснали 20-те най-добри дни ще разполагате с $11 400 в края на 2020, което Ви дава годишна доходност от само 0,88%.
  4. При положение, че изпуснете 30-те най-добри дни в годината, то вече ще сте на загуба като ще разполагате със $7526 или средна годишна загуба от -1,88%

Недостатъци на купи и дръж

Както винаги в живота монетата винаги има две страни. Същото важи и за стратегията купи и дръж, която Ви позволява да бъдете инвестиран в най-добрите дни на пазарите, но същото важи и за най-лошите. Присъствието на пазара в най-добрите дни може сериозно да увеличи възвръщаемостта Ви, но присъствието в най-слабите дни може да Ви създаде сериозни проблеми.

Според различни изследвания като това на Invesco ефектът от най-лошите дни може да още по-голям от този на най-добрите дни. Избягването на най-слабите дни на пазарите може да утрои печалбите и да намали сериозно волатилността на портфейла Ви.

Освен това вече казахме, че емоциите по време на корекция или мечи пазар може да са лош съветник и допълнително да влошат Вашите резултати.

Заключение

В този момент вероятно сте объркани. Може би сте решили да уцелите кога са най-добрите дни и тогава да сте на пазарите като в същото време избегнете спадовете. Но веднага ще ви разочаровам. Предвиждането на най-добрите и най-лошите дни е изключително трудно дори за най-опитните инвеститори. Не разчитайте на това, че редовно ще можете да познавате върховете и дъната на пазарите.

На всичко отгоре много често най-слабите пазарни дни са последвани от най-силните и обратното. По този начин става на практика невъзможно да сте инвестирани в най-добрите дни без да участвате в най-лошите.

Ето защо изборът на комбинирана стратегия може да е добра идея. А именно да бъдете инвестиран постоянно, но не с всичките си средства и да добавяте при спад на пазара. Следователно отговорът на въпроса дали да инвестирате или да изчакате, е да започнете сега. Но запазете малко средства, които можете да инвестирате при спад на пазара. Освен, че може да се възползвате от предимствата и на двете, няма сте толкова напрегнат, че сте инвестирали всичките си пари на куп.

Все пак основното и най-важното е вашия инвестиционен портфейл да бъде съобразен с ресурсите, финансовите цели, толерантността Ви към и риск и разбира се, инвестиционния хоризонт.

 

Източник:https://fxtrading.bg/da-investirate-ili-da-izchakate/

Още новини от Предприемач