3 пазарни риска, за които да следите до края на 2021

От Zacks очертават три риска, които трябват да бъдат следени до края на 2021 г.

image

От Zacks очертават три риска, които трябват да бъдат следени до края на 2021 г.

До края на месец август широкият американски индекс S&P 500 бе регистрирал седем поредни месеца на ръст и беше отбелязал нови най-високи стойности в историята над 50 пъти – най-много от 1964 година насам.

Икономиката на САЩ също изглежда е в режим на възстановяване, а корпоративните приходи и печалби нарастват заедно с фондовия пазар, смятат от Zacks Investment Management.

Повечето инвеститори обаче знаят, че тази експанзия след пандемията е далеч от перфектна. Веригите за доставки остават заплетени и много компании се затрудняват да наемат работници. Последният скок в случаите на Covid-19 също постави прът в колелото на повторното отваряне на офисите на повечето места по света.

Досега фондовият пазар оставяше тези фактори на страни и сякаш отразяваше само добрите очаквания за сезона на отчетите. Според Zacks именно печалбите на компаниите и лихвените проценти са основните движещи сили на цените на акциите.

Печалби, надхвърлящи очакванията и по-ниски лихви от очакванията са рецепта за рали на пазара на акции. Точно това видяхме и през първата половина на 2021 година.

В бъдеще обаче, инвеститорите трябва да преценят как различните фактори могат да повлияят на печалбите спрямо очакванията, както и как лихвените проценти могат да се движат спрямо очакванията. Имайки това предвид, от Zacks очертават три риска, които трябват да бъдат следени до края на 2021 г.

Риск №1: Постоянната инфлация може да окаже възходящ натиск на лихвите

Инфлацията се нажежи през това лято и цените нарастваха по-бързо и по-високо, отколкото очакваха мнозина.

  • През юли индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с 5,4% на годишна база, което е най-големия скок от 2008 година.
  • През август ръстът на потребителските цени в Германия достигна 3,9%, което са най-високите стойности от четвърт век насам.

Нарастващите цени на производителите всяват допълнителен смут, а цените на така необходимите суровини като мед, алуминий, никел ударят многогодишни върхове.

Целият този ценови натиск съществува и въпреки това 5-годишната прогнозна инфлация на ФЕД показва, че цените се движат настрани от април

Централните банкери на САЩ продължават да настояват, че инфлацията е временна и засега пазарите изглежда заемат страната на ФЕД.

Рискът, който трябва да се наблюдава през втората половина, е, че ако инфлацията е по-стабилна, отколкото някои очакват би могло да окаже натиск върху Федералния резерв да ускори цикъла на затягане и в крайна сметка да окаже натиск нагоре върху доходността по дългосрочните на държавни облигации на САЩ.

Ако лихвените проценти се покачат по-бързо от очакваното, това може да доведе до волатилност на пазара на акции, особено в категориите с високи оценки като технологичния сектор, например.

Риск №2: По-високите разходи и недоволните потребители може да свият маржовете

Този риск е свързан с корпоративните печалби и факторите, които могат да доведат до по-ниски маржове от очакваните през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Знаем, че Делта вариантът причинява проблеми в много части на света, а най-новите данни за потребителските настроения на Университета в Мичиган показва, че това тежи на потребителите:

Възможен е сценарий, при който повишаването на разходите и влошаването на потребителските настроения ще окажат известен натиск върху маржовете на печалбите, в момент, когато пазарът до голяма степен очаква корпорациите да продължат да публикуват силни цифри наподобяващи възстановяване.

Сценарий, при който корпорациите трябва да коригират прогнозите за печалбите надолу или сценарий, при който по-голям от очаквания брой корпорации пропускат пазарния консенсус за техните резултати може да натежи върху цените на акциите.

Риск №3: Нови затваряния

Някои страни по света като САЩ, Великобритания и други държави в Европа имат относително висок процент на ваксинация и повече от достатъчно ваксини за цялото население. Но други държави като например част от развиващи се пазари нямат висок процент на ваксинация или нямат достатъчно ваксини.

Рискът тук е, че неконтролираните случаи и хоспитализацията биха могли да доведат до икономически ограничения и повече затваряния в държави, критични за световната търговия. Вече видяхме проблеми, свързани с този риск.

  • Нарастването на случаите в Малайзия добави проблеми към веригата на доставки на полупроводници
  • Китай наблюдава значително забавяне на фабричната и обслужваща дейност, свързано с икономически ограничения.

Индикаторът за активността в секторите строителство и услуги в Китай падна до 47,5 през август, което го вкарва стабилно в територията на свиване. Този показател потъна под 50 за първи път от февруари 2020 г.

Светът далеч не разполага с достатъчно ваксини, за да спре разпространението на Covid-19 – може би дори за години напред. Въпросът за световната икономика и световната търговия е дали производството и икономическата активност могат да продължат да се движат, въпреки продължаващата пандемия.

Заключение

Икономиките на САЩ и много други държави нарастват и почти сигурно ще продължат да го правят през 2021 г. Това, което може да създаде проблеми, според Zacks, е дали корпоративните приходи могат да преодолеят насрещните ветрове, които обсъдихме, а именно:

  • Натискът върху маржовете, свързан с нарастващите производствени разходи.
  • Потенциално недоволни потребители, докато пандемията продължава.

Другата страна на монетата са лихвените проценти, които изглежда засега няма да се насочват нагоре. Въпросът е, че през втората половина на годината продължаването на инфлационния натиск и насочването на ФЕД към намаляване на паричните стимули може да промени ситуацията.

Инвеститорите трябва внимателно да следят тези фактори и икономическите показатели, които могат да повлияят на фондовия пазар. Диверсификацията на инвестиционния портфейл може да е отговора на множество въпроси.

 

Източник:https://fxtrading.bg/pazarni-riskove-za-sledene/

 

Още новини от Съвети