ОПЕК+ се съгласи с увеличение на производството на петрол

ОПЕК+ ще проведе следващото си заседание на 2 юни.

image

ОПЕК+ ще проведе следващото си заседание на 2 юни.

Групата производители на петрол ОПЕК+ се съгласи да подкрепи още едно малко увеличение на производството за юни, на фона на постоянните опасения относно по-слабото китайско търсене и малко след като най-големият търговски блок в света очерта предложения за нови санкции срещу руския петрол.

Влиятелният енергиен алианс на партньорите от ОПЕК и извън ОПЕК реши да повиши целите за производство с 432 000 барела на ден за следващия месец, придържайки се към съществуващата стратегия за постепенно намаляване на рекордните съкращения на доставките.

Водена от лидера на ОПЕК Саудитска Арабия, групата бързо се съгласи в края на март да повиши целите си за производство за май.

Последната среща на групата идва на фона на разгръщаща се криза с доставките. Европейският съюз обяви в сряда планове да забрани вноса на руски петрол в рамките на шест месеца и рафинирани продукти до края на годината в последния си кръг от икономически санкции.

Предложените от блока мерки отразяват широко разпространения гняв срещу непредизвиканото нападение на руския президент Владимир Путин в Украйна. Разбира се, Русия е третият по големина производител на петрол в света след САЩ и Саудитска Арабия и най-големият износител на суров петрол в света.

Цените на петрола скочиха след новините в сряда, като увеличиха печалбите, постигнати след началото на инвазията на Кремъл на 24 февруари.

Международните еталонни фючърси на суров петрол Brent се търгуваха на ниво от 111,82 долара по време на следобедните сделки в Лондон в четвъртък, нараствайки с 1,5% за сесията, докато американските фючърси за междинни фючърси в Западен Тексас бяха на 109,22 долара, около 1,4% по-високи.

Стивън Бренок, старши анализатор в PVM Oil Associates в Лондон, каза, че очакванията са, че ОПЕК+ ще „остане неподвижна“ от перспективата за нарастващ недостиг на руски петролни доставки, дори когато няколко държави-членки се борят да постигнат целите си за производство.

Още новини от Свят