Робот-художник на ЕСЕН 2019

Глобалният пазар на т.нар. робоарт вече е факт и бързо ще се развива, твърдят изобретателите на робота-художник Artcybe

image

Глобалният пазар на т.нар. робоарт вече е факт и бързо ще се развива, твърдят изобретателите на робота-художник Artcybe

Робот-художник е една от сензациите на Международния технически панаир ЕСЕН 2019, информират организаторите на изложението. Творбите на рисуващата машина не се отличават от тези, които са направени от хора, твърдят нейните създатели от Санкт-Петербургския електротехнически университет. Засега картините са само в сиво, но вече е разработен способ за използване на всички цветове. С помощта на изкуствен интелект ще се получават уникални изображения, каквито са класическите произведения на изкуството, става ясно още от представянето на робота. Той може да бъде видян от 23 до 28 септември.

Глобалният пазар на робоарт вече е факт и бързо ще се развива, обясняват изобретателите на Artcybe. Според тях роботизираната живопис може да се използва от художници, типографи, магазини, музеи и галерии за създаване на висококачествени копия на художествени творби. Artcybe е част от експозицията на Русия, страна-партньор на ЕСЕН 2019.

За първи път по време на изложението ще бъде осъществена връзка с Международната космическа станция. Тя ще се състои на 24 септември между 19.00 и 19.20 часа. Посетителите ще могат да наблюдават на живо директно общуване с хора, намиращи се на повече от 360 километра над Земята. Това е кулминацията в Тържествената вечер на Руската федерация. Нейната експозиция представя над сто иновативни и научни решения, върхови технологии и изследователски проекти от 50 университета, изследователски институти и иновационни организации в направленията: роботика, микроелектроника, машиностроене, информационни технологии, изкуствен интелект, усвояване на космическото пространство и други.

Основен акцент на Есенния панаир тази година е цифровизацията. За първи път ще се проведе Седмица на дигиталните технологии „ДиТех“, която обединява експозиции и събития в областта на информационните и дигиталните технологии, комуникациите, телематиката, блокчейна, умните сгради и градове, логистиката, маркетинга и други сектори.

Една от най-обсъжданите теми ще бъде за киберпрестъпленията и киберсигурността в бизнеса. На нея е посветена конференция на 24 септември, където ще се дискутират киберзаплахите, противодействието срещу тях и правното регулиране във виртуалния свят

35 събития изпълват съпътстващата програма на Международния технически панаир и допълват панорамата на модерната индустрия, представена в изложбите „Ауто сити Пловдив“ , „Енеко“, „Инфотех“, „Машиностроене“ и „Стройтех“. Експозициите на близо 600 фирми от 34 държави са разположени в „Международен панаир Пловдив”.

 

Снимка: от сайта на Санкт-Петербургския държавен електротехнически университет «ЛЭТИ»

Още новини от Технологии