• От 2017г. плащаме сами за саниране

    От 2017г. плащаме сами за саниране

    Управляващите смятат, през 2017г. да заделят още 1 млрд. лв. за саниране, но се очаква и собствениците на апартаменти да плащат. Тепърва ще се уточнява размера на съфинансирането.

    От 2017г. плащаме сами за саниране

    Санирането от 100% безплатно е напът да бръкне в джоба на всеки, имащ желание за обновяване на жилището си.

    В момента, преговорите за заем, който да обезпечи санирането на сградите у нас  се финализират.  Депутатите от бюджетната комисия одобриха държавната гаранция за заема между "Българска банка за развитие" АД и Банката за развитие на Съвета на Европа, като се чака окончателно решение от парламента. Обещаният ангажимент е за над 60 млн. лв., като заявките за саниране са за над 1900 сгради от цяла България и се очакват още.

    Отпуснатите средства се дават на траншове, като е договорен тригодишен гратисен период, а парите ще се изплащат след като даден проект е завършен. Пълното финансиране ще е факт за сгради, кандидатствали през последните години. Управляващите смятат, през 2017г. да заделят още 1 млрд. лв. за саниране, като тогава уловката ще бъде, че се очаква и собствениците на апартаменти да плащат. Тепърва ще се уточнява размера на съфинансирането

    Зам-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заявява, че съфинансирането е положителна стъпка, за подобряване начина на коопериране и повишане на отговорността, от страна на собствениците.

    Спорно е до каква степен такова решение би имало сериозен успех, тъй като санирането по схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради", която беше с 50% съфинансиране, не будеше особен интерес.



     

    Саниране Финансиране Сгради

    Оценка на новината

    0