• Такса „смет“ скача и удря по домакинствата!

    Такса „смет“ скача и удря по домакинствата!

    Управляващите измислиха нова формула за така „смет“. От другата година, тя ще се определя в зависимост от реалното количество на изхвърлените боклуци и на броя на ползвателите на имота.  

    Такса „смет“ скача и удря по домакинствата!

    Управляващите измислиха нова формула за така „смет“. От другата година, тя ще се определя в зависимост от реалното количество на изхвърлените боклуци и на броя на ползвателите на имота.  Тези промени, ще залегнат в Закона за местните данъци и такси. Това ще повиши таксата за домаминствата в пъти, за сметка на бизнеса.

    Въпросът е висящ още от преди 4-5 години, но сега отново е на дневен ред. Тогава той не намери решение, заради протести на общините и бизнеса.

    Интересното е, че данъчната оценка отпада. При нея е важна стойността на имота, което логично рефлектира по-осезаемо на бизнеса. Вече общинския съвет ще решава колко да бъде таксата, като има три възможности. Може да разглежда "индивидуално измерено количество битови отпадъци за имота“, количество битови отпадъци за имота, определено съобразно броя и вместимостта на необходимите съдове за събиране на битовите отпадъци и определената честота за тяхното транспортиране"
    и "брой ползватели на услугата в имота". Общинските съвети могат да изберат различни стратегии за различни населени места в общината.

    От сега нататък, Сметната палата ще извършва проверка какви точно разходи включват общините в план-сметката и ако те нямат връзка със сметосъбирането, третирането на отпадъците и почистването, няма да бъдат признавани и ще се вадят от общата сума за следващата година.

    За разлика от преди няколко години, сега се очаква да има протестиращи от страна на гражданите.





     

    данъци такси Такса "смет" Бизснес Домакинства

    Оценка на новината

    0