• Ролята на кооперациите по света и у нас

    Ролята на кооперациите по света и у нас

    Мнозина от вас може би са чували за кооперативните организации и тяхната дейност у нас и в чужбина. Малцина обаче, са запознати в детайли с тези организации.

    Ролята на кооперациите по света и у нас

    Мнозина от вас може би са чували за кооперативните организации и тяхната дейност у нас и в чужбина. Малцина обаче, са запознати в детайли с тези организации. Естествено, всяка една кооперация се сформира и управлява, така че да отговори на нуждите на своите членове и тя може да се съсредоточи върху всякакви отрасли и услуги. Кооперациите имат много предимства пред самостоятелния бизнес и при правилно управление могат да бъдат изключително успешни.

    Обединяването позволява на членовете на сдружението да разширят значително икономическите си възможности и да постигнат намалени оперативни разходи. Хората се присъединяват към кооперациите, за да се възползват и от предимството на обединения риск при управление и контрол на бизнеса, защото това дава по-голяма сигурност. Кооперациите са успешни като модел, най-вече защото при тях икономическата изгода е успешно запазена в рамките на общността. 

    Кооперативните организации имат богата история. Първата българска кооперация у нас е създадена през октомври 1890г. в с. Мирково, Софийска област мирковско заемодавно, спестовно и земеделческо дружество „Орало”. Вдъхновени от кооперативната идея, инициатори за създаване на първата кооперация в България са Тодор Влайков и Тодор Йончев, които са родом от град Пирдоп. Те стават основоположници на кооперативното движение у нас, а Мирково – българският Рочдейл.

    По-късно, през ноември 1907г. е учреден Главният съюз на българските земеделски кооперации, който през 1914г. приема наименованието Общ съюз на българските земеделски кооперации. Той е сред основните инициатори за създаване на общо кооперативно сдружение в България, под наименованието Централен кооперативен съюз, през 1947г.

    Учредители на Централния кооперативен съюз са 8 съюза и централи:

    • Общ съюз на българските земеделски кооперации
    • Общ съюз на занаятчийските кооперации
    • Горски кооперативен съюз
    • Съюз на тютюневите кооперации
    • Лозаро-винарска кооперативна централа
    • „Ведома” - централа на чиновническите кооперации
    • Съюз на железничарските кооперации
    • „Задруга” ООД на Съюза на популярните банки, които се сливат в общо кооперативно сдружение с ограничена отговорност под наименование „Централен кооперативен съюз – Коопцентър”

    Днес основните сфери на Централния кооперативен съюз са търговия, промишленост, земеделие, изкупуване и туризъм.

    Търговията например е ключов отрасъл, който насърчава прехода към по-стабилна икономика. В момента, под логото на КООП работят над 800 обекта в цялата страна.

    Относно промишлеността, традиционните дейности са бутилиране на минерална вода, производството на месо и месни продукти, производството на хлебни изделия, изкупуване и преработка на билки, производството на изделия за мебелната промишленост и др.

    Основен приоритет в земеделската сфера е прилагането на устойчиви земеделски практики за повишаване на качеството на произвежданата продукция, намаляване на производствените разходи и постигане, ефективно земеделие и опазване на околната среда.

    Не по-малко значима сфера е изкупуването, като то е сред дейностите в кооперативната система, която на базата на своите дългогодишни традиции и утвърдени пазарни позиции в чужбина се развива и обогатява в условията на пазарна икономика.

    Когато говорим за туризъм например, трябва да отчетем факта, че Централният кооперативен съюз е собственик на 6 хотелски комплекса, както и на специализирана болница за рехабилитация в град Банкя. Кооперативните хотелски комплекси, работещи под марката "КООП - Вашето място за почивка" има в Несебър, Златни пясъци, Велико Търново и други градове. Те все повече се налагат като верига, предлагаща качествени, креативни и атрактивни туристически услуги на своите клиенти. 

    Благодарение на основните си сфери, ЦКС реализира приходи от над 400 млн. лв всяка година, като се наблюдава устойчив ръст в приходите от 2011г. до сега.

    Днес, в Централния кооперативен съюз членуват около 760 кооперации, близо 50 търговски дружества и над 130 000 член-кооператори. От съюза не се ограничават само с развиването на бизнес в различни области. Организацията участва в успешната реализация на проекти на национално, европейско и международно ниво. Изключително успешен е проектът „Зърнобази“, благодарение на който са изградени две кооперативни зърнобази – в гр. Кубрат и в гр. Павликени. Базите са с голям капацитет, изцяло газифицирани и имат отлични условия за съхранение и сушене на зърно. Освен това, са реализирани и успешни европейски проекти, сред които са Европейски маршрути за популяризиране на кооперативната култура", „Кариерата на младите в кооперативната икономика”,„Популяризиране и засилване на сътрудничеството между кооперативните организации в Хърватска, Черна Гора, Италия и България“ и много други.

    Дейността на Централния кооперативен съюз не се ограничава само до родните ни предели. Организацията е член в няколко международни кооперативни организации, сред които Международния кооперативен алианс, Европейска асоциация на потребителните кооперации и др., и си сътрудничи успешно с подобни организации от цял свят. Също така, ЦКС участва на различни бизнес изложения, където представя както стоки с марка КООП - минерална вода, пчелен мед, вино и различни видове билков чай, така и кооперативните хотелски комплекси.

    В европейски и световен мащаб, кооперативните организации са от голямо значение. Те  играят съществена роля в европейската икономика, особено по време на криза, като комбинират рентабилност и солидарност, създават качествени работни места, укрепват социалното, икономическото и регионалното сближаване и генерират социален капитал. Днес в ЕС съществуват около 160 000 кооперативни предприятия, които са собственост на 123 млн. членове и осигуряват работни места за 4,5 млн. души, включително около 50 000 кооперативни предприятия в сферата на промишлеността и услугите, осигуряващи работни места за 1,4 млн. души. Общата стопанска дейност на тези организации възлиза на над 1 трилион евро годишен оборот.

     

    На организиран от Световната организация на потребителните кооперации форум в Брюксел например, взимат участие делегати на национални организации на потребителните кооперации от Великобритания, Германия, Естония, Израел, Исландия, Италия, Русия, Украйна, Финландия, Швеция и България. На него, Петър Стефанов – Президент на Световната организация на потребителните кооперации (CCW), както и председател на ЦКС, отбеляза, че 28-те пионери, създали първата потребителна кооперация в Рочдейл. Те сами са си задали и намерили отговор на въпроса: „Не трябва ли икономиката да служи на хората, а не хората на икономиката и как би изглеждало това, ако се случи? Да, те са рискували, но убедени в кооперативните принципи и ценности успяват да постигнат своята цел. Днес, глобалната марка КООП има все повече видимост, а кооперативният бизнес модел все по-широко признание, както от страна на политиците, така и от обществото като цяло”- коментира Стефанов.

    Въпреки липсата на интерес към кооперативните организации през последните няколко години, днес се наблюдава своеобразен ренесанс на кооперациите, както на европейско, така и на национално ниво. Те заемат все по-съществена роля в икономическия и политическия сектор и се превръщат в желан партньор за централната и местната власт.

    земеделие туризъм ЦКС Кооперации Петър Стефанов КООП Търговски дружества Петър Стефанов ЦКС

    Оценка на новината

    5.00