• Солена глоба за работодателите, ако на работното място е студено

    Солена глоба за работодателите, ако на работното място е студено

    Работодателите са застрашени от глоба в размер от 1500 до 15 000 лева, ако принуждават работниците си да работят на студено.

    Солена глоба за работодателите, ако на работното място е студено

    Работодателите са застрашени от глоба в размер от 1500 до 15 000 лева, ако принуждават работниците си да работят на студено. Ако работата се състои на закрито помещение, то температурата в това помещение не трябва да е под 20-22 градуса.

    Според Наредбата за минималните изисквания на микроклимата на работните места, оптималната температура трябва да бъде между 16 и 23 градуса, а допустимите стойностите не трябва да падат под 13 градуса.

    Оптималната температура се прилага в климатизирани помещения, а допустимите се отнасят за помещения, където поради някакви причини не е възможно да се осигури оптимална температура, например в производство с топлинно излъчване като леярни.

    Ако работата основно се състои на открито, работодателят е длъжен да осигури безопасност при труда, както и да се съобрази с климатичните условия и да реши доколко те биха могли да затрашат живота на персонала.

    Под наблюдение в момента са много строителни фирми и ВиК и електро дружества. На тези работници трябва да се осигурява облекло и топли напитки, както и по-чести почивки.
    За сега повечето работодатели спазват изискванията..

    работодатели глоби безопасност на труда климатични условия

    Оценка на новината

    0