• Великобритания отново е най-предпочитаната дестинация за придобиване на диплома за висше образование

    Великобритания отново е най-предпочитаната дестинация за придобиване на диплома за висше образование

    Макар, че българските университети предлагат добра обучителна програма и голям избор на специалности, всяка година над 6000 млади хора заминават да учат в чужбина.

    Великобритания отново е най-предпочитаната дестинация за придобиване на диплома за висше образование

    Макар, че българските университети предлагат добра обучителна програма и голям избор на специалности, всяка година над 6000 млади хора заминават да учат в чужбина. Това от една страна се дължи на факта, че една диплома получена в Германия, например има много по-голяма тежест на международните трудови пазари, отколкото същата диплома, но получена в България.

    Но коя е най-предпочитаната страна за получаване на висше образование за българските студенти. Няколко консултантски фирми са направили проучвания по този въпрос и дават еднакви данни.

    Оказва се, че въпреки напрежението и несигурността около Brexit, Великобритания остава най-предпочитаната страна за придобиване на диплома от българските студенти. Веднага след нея, очаквано се нареждат Германия, Холандия, Австрия и Дания, където образованието във висшите учебни заведения също е на високо ниво, а студентите се радват на редица облаги.

    Причина, която също подтиква младите да търсят образованието си извън България, е и ниските лихви по студентските заеми. Във Великобритания, например годишниш лихвен процент за бакалавърска степен е 4%, а в Холандия студентите въобще не плащат лихви по заемите си.

    Що се отнася до най-предпочитаните специалности, класацията отново държат тези, свързани с бизнеса. През изминалата кампания най-предпочитани бяха „Управление на човешките ресурси” и „Управление на проекти.”

    Второ място заемат компютърните науки, а третото място е отредено на специалностите свързани с дизайна.

    Великобритания висше образование в чужбина български студенти в чужбина студентски заеми

    Оценка на новината

    0