• Първият полет от Баку до София вече е факт

    Първият полет от Баку до София вече е факт

    Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посрещна символично първия полет от Баку до София.

    Първият полет от Баку до София вече е факт

    Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски посрещна символично първия полет от Баку до София. Транспортният министър каза на пресконференция на правителствения ВИП на Летище София, че за да стане факт този полет са се положили много усилия и затова за него е голяма чест да кацне с първия полет от Азербайджан.
    Ивайло Московски отбеляза, че това е един пример как могат институциите да надграждат своите цели и усилия и да бъдат постигани добри резултати. Той припомни, че идеята за тази авиолиония е от 2015 г. По думите му освен желанието и волята на премиера Борисов, при последното посещение на президента Румен Радев темата е била обсъдена и благодарение на желанието на президента на Азербайджан Илхам Алиев редовната въздушна линия между Баку и София вече е факт.
    Транспортният министър се надява, че тази авиолиния ще създаде още по-близки и добри контакти между бизнеса и туризма на България и Азербайджан. "Сигурен съм, че има съвместно какво да реализираме", заяви Ивайло Московски. Той допълни, че тепърва предстои реализирането на множество полезни проекти между България и Азербайджан, като тази редовна въздушна линия може да бъде символ на задълбочаващото се приятелство между двата народа и двете държави.
    За посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова този полет е много символичен, защото миналата година са се навършили 25 години от установяването на дипломатическите отношения между Азербайджан и България, а тази година се отбелязва 100-годишнината на Азербайджанската демократична република. Тя посочи, че "Buta Airways" е първата нискотарифна авиокомпания извън ЕС, която лети до България, като Гурбанова е убедена, че тази връзка ще направи Азербайджан и България още по-близки и ще укрепи позициите на двете държави като ефективни свързващи центрове за пътуване.
    Министърът на туризма Николина Ангелкова отчете, че годишно повече 3 000 туристи от Азербайджан посещават България, като тя се надява чрез тази директна въздушна линия техният брой да се увеличи значително.

    бизнес новини софия Общество авиолинии полет Баку министерство на транспорта

    Оценка на новината

    5.00