• Започват проверките за Великден на Българската агенция за безопасност на храните

    Започват проверките за Великден на Българската агенция за безопасност на храните

    Наред с предприятия и магазини, експертите ще проверяват складове, заведения, пазари и тържища

    Започват проверките за Великден на Българската агенция за безопасност на храните

    Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните започват проверки в цялата страна по повод Великден и Гергьовден. Засилените проверки започватна 15 април  и ще продължат до 6 май включително. Ще се проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища.

    Фокусът на проверките ще бъде върху производството и търговията на традиционните храни от празничната трапеза  – агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др. Ще се инспектират и  боите за яйца.

    В търговската мрежа и заведенията инспекторите ще следят за правилното съхранение на храните, спазването на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйцата, включително недопускане на яйца от клас „B“ в търговската мрежа, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

    В предприятията ще се следи за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, правилното етикетиране и придружаващите храните документи.

    Тази година, за да имат потребителите информация за страната на произход на месото, ще се поставя здравна маркировка в различни цветове. За месото от България здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с произход, различен от български (заклано в българска кланица, но с чужд произход), маркировката ще е в червен цвят. маркировка.

    Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара и отразяването им в Интегрираната информационна система на БАБХ, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водената документация от собственика или управителя на пазара.

    Дежурни инспектори към Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват обектите по време на празниците и в почивните дни. Те ще извършват проверки и по сигнали на потребители.

    проверки БАБХ Великден

    Оценка на новината

    0