• Ученици и студенти ще сблъскат мнения в „Модел Република България“ 2019

    Ученици и студенти ще сблъскат мнения в „Модел Република България“ 2019

    Тази година симулацията е разширена и се провежда в Американския университет от 17 до 21 април

    Ученици и студенти ще сблъскат мнения в „Модел Република България“ 2019

    Симулацията „Модел Република България“ се провежда за втора поредна година, като пресъздава държавното устройство на републиканската форма на управление. Тя ще се състои в Американския университет в България от 17 до 21 април и ще бъде в разширен вариант – повече участници, повече дни и повече пресъздадени институции и роли за участниците. Стартът ще бъде даден от президента Росен Плевнелиев (мандат 2012 – 2017).

    Чрез „Модел Република България“ учениците и студентите имат възможност да развиват уменията си за говорене пред публика, познанията си за държавата и взаимодействието между институциите, както и да се упражняват в екипна работа.

    Първото издание на „Модел Република България“ беше  проведено в Министерството на труда и социалната политика. В него взеха участие 50 младежи, но тази година участниците ще бъдат около 70. Те ще могат да вникнат в парламентаризма, влизайки в ролите на народни представители, а един от тях ще поеме и ролята на председател на Народното събрание. В рамките на симулацията ще има три парламентарни комисии: за икономика, за екология и високи технологии, и по международни отношения. Освен законодатели, „Модел Република България“ ще има своите представители на изпълнителната власт – в лицето на младежкия състав на Министерския съвет, който също ще бъде оглавен от министър-председател. Подобно на всяка република, и в симулацията ще има участник, който ще се изяви в ролята на държавен глава и върховен главнокомандващ.

    Освен парламент, правителство и президентство, не е забравена и ролята на четвъртата власт – медиите. Участниците, които ще бъдат журналисти и фотографи, няма да останат странични наблюдатели на дебатите, а сами ще се включат във формирането на крайните решения, повлиявайки на мненията и вижданията на политическите фигури, съобщиха от Американския университет. Моделът ще пресъздаде и участието на чуждестранни делегации, които ще представят позициите на техните страни по водещи за България и света проблеми.

    Американският университет в България за първи път ще бъде домакин на симулацията на българското държавно управление. „Модел Република България“ 2019 ще се проведе в рамките на пет поредни дни от 17 до 21 април в университетския комплекс "Скаптопара" на Американския университет в България.

    Американски университет в България Модел Република България симулация

    Оценка на новината

    5.00