• Европейският парламент сложи край на двойните стандарти при храните в ЕС

    Европейският парламент сложи край на двойните стандарти при храните в ЕС

    Предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, се обявява за нелоялна търговска практика

    Европейският парламент сложи край на двойните стандарти при храните в ЕС

    На последното си пленарно заседание Европейският парламент прие „Новия търговски механизъм за потребителите“, който обявява предлагането на храни от една и съща марка, но с различни съставки и качество, за нелоялна търговска практика, информираха от институцията на националния омбудсман. Докладът относно по-доброто прилагане и модернизирането на правилата за защита на потребителите в ЕС беше гласуван днес съответно с 474 гласа „за“, 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

    „Това е много сериозна крачка към забраната на двойните стандарти при храните в Европейския съюз, като се има предвид, че до края на 2017 г. и на национално ниво у нас, и на европейско, се отричаше да има двоен стандарт, като тези категорични твърдения бяха подплатени с подходящите изследвания“, се посочва в съобщението от омбудсмана.

    Промените забраняват разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и позволят налагането на санкции за нарушителите (не по-малко от 4% от годишния оборот на производителя).

    „Днес европейските институции показаха, че работят в интерес на гражданите, въпреки огромните икономически интереси на мултинационалните компании“, категорична е омбудсманът Мая Манолова. Тя обяви гласуването в Европарламента като голяма победа за България.

    Институцията на омбудсмана се бори от три години за припознаване на проблема както от българските институции, така и от европейските. През 2018 г. институцията организира и форум на високо равнище в рамките на българското европредседателство, на който еврокомисар Вера Юрова обяви края на двойните стандарти при храните чрез „Новия търговски механизъм за потребителите“.

    Сега предстои работа по въвеждането на новите изисквания в националното законодателство на държавите членки на ЕС, включително и в българското законодателство.

    Европейски парламент омбудсман двойни стандарти при храните

    Оценка на новината

    5.00