• Над 100 нови работни места за лекари в Англия и след Брекзит

    Над 100 нови работни места за лекари в Англия и след Брекзит

    Националната служба по здравеопазване в Англия продължава да набира лекари-специалисти по Обща медицина от цяла Европа

    Над 100 нови работни места за лекари в Англия и след Брекзит

    Националната служба по здравеопазване във Великобритания (NHS) отчита сериозен недостиг на кадри, в частност на лекари-специалисти по Обща медицина, които имат ключова роля в британската здравна система. Затова към момента от NHS предлагат работа за 100 лекари в централна Англия (Мидлендс), както и специално обучение. Инициативата е част от най-мащабната кампания на NHS за набиране на квалифициран персонал от страните-членки на ЕС, като проектът цели да назначи няколко хиляди лекари-специалисти по Обща медицина от цяла Европа в различни региони на Обединеното кралство. Селекцията на кандидатите се осъществява от HR компанията Paragona, специализирана в подбора на човешките ресурси в сферата на здравеопазването.

    От NHS уверяват, че условията на работа на назначените лекари ще останат непроменени след излизането на държавата от ЕС. Според статистическите данни в страната работят десетки хиляди лекари от държави-членки на ЕС, а по-голямата част от тях са към Националната служба по здравеопазване.

    Великобритания е една от най-предпочитаните страни за развитие на кариера в областта на медицината, както от специализанти, така и от опитни лекари. В сравнение с други европейски държави, в Обединеното кралство лекарите-специалисти по Обща медицина имат повече отговорности и осигуряват на пациентите цялостно лечение, като в замяна на това разполагат с висок статут.

    „Бих искала да уверя всички лекари-специалисти по Обща медицина от държавите-членки на ЕС, че са добре дошли в семейството на NHS. Условията на работa и договорът, които те подписват, няма да бъдат прекъснати или променени след излизането на страната ни от ЕС. В Англия има належаща нужда от лекари-специалисти по Обща медицина. Какъвто и да е резултатът от преговорите за Брекзит, NHS ще продължи да наема професионалисти в сферата от Европа“ – сподели Рейчъл Сутер, ръководител на отдел „Международно набиране на общопрактикуващи лекари“ към Националната служба по здравеопазване във Великобритания (NHS).

    Лекарите-специалисти по Обща медицина, кандидатстващи за практика чрез Paragona, не са задължени да полагат IELTS или OET езиков изпит, което обикновено е голяма бариера за много от здравните специалисти. В рамките на Paragona се организират безплатни интензивни курсове, компанията оказва и помощ за безпроблемното установяване в Англия. Първият етап от обучението се провежда в собствен университет, където бъдещите служители на NHS изучават езика, културата и принципите на действие на британската здравна система. Следващият етап се осъществява при пристигането във Великобритания: всеки специалист преминава допълнително обучение, което илюстрира в детайли разликите между практиките на лекарите-специалисти по Обща медицина във Великобритания и тези в другите страни, обясняват от Paragona.

     

    Великобритания лекари Националната служба по здравеопазване във Великобр

    Оценка на новината

    0