• Фестивал ще отличи късометражни филми, заснети с мобилни телефони

    Фестивал ще отличи късометражни филми, заснети с мобилни телефони

    Целта на фестивала „Кино в длан“ e популяризацията на независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии

    Фестивал ще отличи късометражни филми, заснети с мобилни телефони

    На 8 май в кино ”Одеон” ще се проведе церемонията по награждаване на участниците във четвъртото издание на фестивала на мобилното кино "Кино в длан". Това е първият фестивал за филми, заснети с мобилни телефони, организиран в България. Той е насочен към младите, независими филмови творци, готови да експериментират с модерните технологии. Целта на фестивала e популяризацията на независимото филмово творчество с помощта на модерните мобилни технологии. Двете единствени условия за участия са техническото устройство, с което е заснет филмът, да е телефон или таблет, и продължителността да е до 5 минути.

     В тазгодишната селекция на фестивала участват 79 филма, а авторите на лентите са от България, Турция и Македония. Журито се председателства от филмовия критик д-р Александър Донев.

    Фестивалът се организира от Народно читалище “Добри Войников-1856 г.” - град Шумен, и по традиция община Шумен връчва Голямата награда. Останалите награди - за най-добър анимационен, документален, игрален филм, филм с най-добро използване на видеотехнологиите и др. - са осигурени от партньорите на фестивала – Huаwei, Telenor, Съюза на народните читалища, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, ШУ „Епископ Константин Преславски”.  На тазгодишната церемония ще бъде връчена и наградата на публиката, която е определена след двуседмично гласуване във фейсбук страницата на фестивала.

    Наградените филми ще бъдат прожектирани в деня на церемонията, а входът за достъп е свободен за всички любители на мобилното кино.

     

    Снимка: "Кино в длан" 

    филми Кино в длан заснети с мобилни телефони

    Оценка на новината

    0