• Започва Софийският фестивал на науката

    Започва Софийският фестивал на науката

    Над 100 български и международни учени ще се включат във фестивала, който ще се проведе в София Тех Парк

    Започва Софийският фестивал на науката

    Знаете ли какви тайни крият черните дупки?
    Може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци?
    От морското дъно до първия град на Луната, странни земетресения, виртуална реалност, еволюция на езика, психология на пристрастяването, животът преди и след Земята… Това са част от необхватните теми и идеи, които очакват посетителите на деветия Софийски фестивал на науката. Събитието ще се проведе от 9 до 12 май  в иновационния форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк.

    Програмата на фестивала тази година е посветена на личности и събития, чиито годишнини се отбелязват през 2019 година − от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано, през кацането на Луната, до създаването на Периодичната система на химичните елементи, основаването на БАН и на Международния астрономически съюз. Над 100 български и международни учени ще се включат в деветото издание на Софийския фестивал.

    Новост тази година е зоната „Направи си сам“, където деца и подрастващи ще работят с технологии, ще създават и изследват.

    Освен събития, фестивалът предлага изложби, научна книжарница и изложение с много щандове с експерименти и демонстрации.

    София Тех Парк ще се включи в изложението с интересни демонстрации и експерименти, които ще представят учени от Лабораторния комплекс. С помощта на екипа на лабораторията по Виртуална реалност посетителите ще могат да „посетят“ етнографския музей „Етъра“. Изследователите от лабораторията по Изкуствен интелект и CAD системи ще демонстрират уменията на роботи, както и системи за изследване на мозъчната дейност на човека. „In vitro“ лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност също ще демонстрира интересни експерименти, както и ще запознаят посетителите с лечебни и ароматни растения. За света на бактериите ще разкажат и покажат учените от лабораторията Биоинфотех.

    Ще бъдат представени изложби, посветени на тайните на дълбините на морските води, Космоса и изгубените светове, редките химични елементи, и други. Новост тази година са зона “Направи си сам” и работилници, където деца и подрастващи ще работят с новите технологии, ще създават хуманоидни машини и лего роботи, ще изследват виртуалните светове на Minecraft, платформата за изкуствен интелект Azure AI Services, 3D технологии и ще участват в различни иновативни занимания.

    С повече събития с вход свободен, всеки ще има възможност да научи нещо ново или да си припомни забравено старо. Всички събития за деца са напълно безплатни, като входът за част от събитията е 5 лв. за възрастни. На 9 и 10 май (четвъртък и петък) е специалната училищна програма за организирани групи от ученици. Достъпът до изложбите и шатрите с експерименти е свободен. Резервирането на места за безплатните събития, както и закупуването на билети, става през една и съща онлайн система, достъпна от сайта на фестивала. Софийският фестивал на науката се организира от Британски съвет, под патронажа на Министерството на образованието и науката, в партньорство със Столичната община.

    Софийски фестивал на науката зона за деца "Направи си сам" вход свободен

    Оценка на новината

    0