• Готвят протест за забрана на фермите за ценни кожи у нас

    Готвят протест за забрана на фермите за ценни кожи у нас

    На 14-ти юни и Норвегия официално забрани фермите за ценни кожи

    Готвят протест за забрана на фермите за ценни кожи у нас

    На 19 юни, по време на редовното заседание на кабинета, пред Министерския съвет ще се проведе протест за забрана на фермите за ценни кожи под надслов „Още една година смърт“, съобщават организаторите от Националната гражданска инициатива за Забрана на добива на ценни кожи в България.

    На 22-ри юни ще се навърши една година откакто Националната гражданска инициатива внесе законопроект в Народното събрание с искане за забрана на отглеждането и убиването на животни само заради кожите им. Недоволството е провокирано от факта, че една година по-късно забраната все още не е внесена нито от депутатите, нито от Министерски съвет, уточняват организаторите. Като част от протеста ще бъде проведен и атрактивен флашмоб с мащабни визуални послания.

    Над 51 000 граждани са сложили подписите си под инициативата, а 64 организации изразяват подкрепата си в отворено писмо, уточняват от инициативата, като цитират и социологическо проучване на МБМД, според което 75% от българите не смятат за оправдано да се убиват животни само заради кожата им, а 65.6% искат забраната.

    „Забавянето на забраната обрича на страдание и смърт още едно поколение от стотици хиляди невинни животни, които още този ноември ще бъдат убити в газови камери и одрани само в името на модата и суетата. Скривайки се зад бездействието, всички вече информирани политици участват косвено в това ужасно деяние. Не можем да не си зададем въпроса при положение, че личната позиция на почти всички депутати е в подкрепа на инициативата, и нито един не се обяви срещу нея, защо досега, вече една година, законопроектът не е внесен?”, заяви Петя Алтимирска, председател на Инициативния комитет.

    Само за миналата година в двете ферми у нас са убити над 100 хиляди норки за кожи. Фермите за ценни кожи са забранени или ограничени вече в над 16 европейски страни. На 14-ти юни Норвегия също официално забрани фермите за ценни кожи. Всички съществуващи ферми в Норвегия трябва да бъдат демонтирани най-късно до февруари 2025 година, а Норвегия към момента е един от най-големите производители на лисичи кожи.

    Модната индустрия също се отказва от ценните кожи. Преди по-малко от месец модният гигант Прада стана 1000-ната компания, която обяви, че спира употребата на ценни кожи.

    Организаторите информират, че протестът на 19 юни у нас ще е първият от поредицата публични събития и протести, които ще се провеждат докато забраната не бъде постигната.

    протест ферми за ценни кожи норки

    Оценка на новината

    0