• 30 години след 1989-та: Приемането на демокрацията у нас намалява

    30 години след 1989-та: Приемането на демокрацията у нас намалява

    По данни на „Галъп интернешънъл“ степента на приемане на демокрацията у нас е намаляла с 8% в рамките на десетилетие

    30 години след 1989-та: Приемането на демокрацията у нас намалява

    Мнозинството от хората по света харесват демокрацията. У нас също я харесваме, но по-малко, като тази тенденция се задълбочава през последното десетилетие. Това показват данни на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. Поводът е 30-тата годишнина от 1989 г. Специално по този случай от  „Галъп интернешънъл“ започват да публикува нагласите на българите по важните въпроси на съвремието ни.

    76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но по-малко – 52%. Така в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

    В рамките на десетилетие степента на приемане на демокрацията по света като че ли леко спада – мнозинството, което приема, че това е най-добрата форма на управление, е разколебано от 79% на 76%. В България има сходни белези – от 60%, за десетилетие съгласните спадат до 52%. А делът на българите, които не смятат, че демокрацията е най-добрата форма на управление, се е повишил с една десета – от 23% на 32%.

    В дела на харесващите демокрацията се отбелязва разколебаване във всички изследвани региони. Най-осезаема е разликата в Азия, Африка и в Източна Европа. От „Галъп интернешънъл“ посочват, че за да се отчете трайна тенденция, е нужна и още една вълна на изследване, която предстои.

    България е в съзвучие със страните в Източна Европа, които споделят по-скоро позитивни оценки за демокрацията, на не в особено висока степен. А дори и на фона на Източна Европа, България е под средните стойности. Явно е, че при нас резултатите от трансформацията след 1989 г. е оставила много въпросителни за качеството на демокрацията, отбелязват от „Галъп“. Впечатление прави и Румъния - там, например, през 2005 г. делът на съгласните, че демокрацията е най-добра система е бил 80%, а през 2015 се стопява до 58%.

    Основният извод на „Галъп“ е, че у нас се наблюдава повишаване на съмнението и критичността по отношение на демократичното управление и това е в съзвучие с настроенията на страните от региона. Но ако наистина убедеността в качеството на демокрацията трайно спада, въпросът следва да получи адекватно внимание, защото е повод за тревога, алармират от световната асоциация.  

    Галъп Интернешънъл демокрация

    Оценка на новината

    0