• Румен Радев: „От българския дипломат се очаква изключително много”

    Румен Радев: „От българския дипломат се очаква изключително много”

    ЕС изостава по бързина на вземането на решения от САЩ, Русия и Китай, заяви държавният глава, и призова дипломатите ни да провеждат по-ефективна външна политика

    Румен Радев: „От българския дипломат се очаква изключително много”

    Европейският съюз е силен, само когато се чува гласът на всяка държава-членка за неговото управление и при вземането на решения. Затова предизвикателствата пред българската дипломация изискват консолидация, координация и изключително добра комуникация. Това   заяви президентът Румен Радев пред ръководителите на българските дипломатически мисии в чужбина. Държавният глава участва в годишната среща на посланиците на България и ги поздрави с отбелязването на 140-годишнината на българската дипломатическа служба.

    Способността на ЕС да взема бързи и адекватни решения, беше откроена от държавния глава като основно предизвикателство пред Съюза. По думите на Румен Радев, в сравнение с другите стратегически играчи в света – САЩ, Русия и Китай, ЕС отстъпва по скорост на взимане на решения. „А скоростта в съвременния свят е сила“, посочи президентът и призова дипломатите ни да следят за предложенията, които водещи държави от ЕС правят за промени в механизма за работа на Съвета по външни работи, за провеждането на по-ефективна външна политика и за формирането на Европейски съвет за сигурност, в който ще участват ограничен брой държави.

    Да бъдат използвани по-ефективно европейските инструменти като Дунавската стратегия за насърчаването на българската икономика и особено за „съживяването“ на Северна България, призова още Румен Радев.

    България е фактор на стабилност в региона на Югоизточна Европа, посочи президентът и открои приноса на страната ни за европейската перспектива на съседите ни от Западните Балкани и развитието на партньорството с Турция. „Турция е наш съсед, голям търговски партньор и съюзник и нещата, които се случват в Турция рефлектират върху бизнеса, социалната среда в България и върху средата за сигурност“, коментира президентът.

    Румен Радев оцени високо позитивната промяна в двустранните отношения с Република Северна Македония през последните години, и по-специално подписването на Двустранния договор за приятелство и добросъседство, който отключи вратата за югозападната ни съседка към НАТО и ЕС. „Трябва да е ясно обаче, че нашата подкрепа не е безусловна и безрезервна“, добави президентът и призова за откровеност в двустранния диалог и ясно поставяне на „червена линия“ по отношение на историческите факти и обучението по история, книгите, издателствата и медиите, за да се изчисти всичко, което ни разделя, и да започне да ни обединява.

    Румен Радев призова българското правителство да използва в максимална степен и приетата по време на държавното му посещение в Китайската народна република декларация за стратегическо партньорство с България, за привличането на реални инвестиции и задълбочаване на партньорството в сферата на туризма.

    От българския дипломат се очаква изключително много“, посочи още президентът и призова за адаптиране към новата ситуация, в която големи български общности живеят в други държави и се нуждаят не само от административно обслужване, но и от подкрепа за съхраняване на българския език и националната си идентичност. „Имаме огромно разминаване – България изтича навън през последните десетилетия, общините тук се изпразват, но администрацията им стои и някъде дори се увеличава, докато във външните мисии няма увеличение, а се съкращава персонал“, заяви президентът и подчерта, че ще подкрепи усилия за попълване на екипите на българските посолства зад граница.

    Държавният глава призова също така да не се бърза с продажбата на имотите на дипломатическите ни мисии в чужбина, собственост на българската държава, които ще са нужни на страната ни в бъдеще.

     

    Снимка: Прессекретариат на Прездидента на България

    САЩ русия Китай ЕС Румен Радев Годишна среща на българскте посланици дипломация

    Оценка на новината

    0