• Президентът наложи вето върху договорите за изтребителите F-16

    Президентът наложи вето върху договорите за изтребителите F-16

    Поради голямата обществена значимост на този въпрос Румен Радев ще направи изявление на 24 юли, съобщават от прессекреариата на държавния глава

    Президентът наложи вето върху договорите за изтребителите F-16

    Държавният глава Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU-P-AAD "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване" (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment). Законът беше приет от 44-то Народно събрание на 19 юли.

    В мотивите на държавния глава за наложеното вето се посочва, че при вземането на стратегически решения, свързани с отбраната и националната сигурност на страната, са необходими широк консенсус и подкрепа, както и да бъдат осигурени постижими за държавата финансови параметри. Според Румен Радев, острите спорове в Народното събрание са показали, че по параметрите на договора не е потърсено и не е постигнато обществено съгласие. „Обвързването на Република България със задължения, при това за години напред, без да има национално съгласие и убеденост във взаимноприемливите условия на договора, е изключително тревожно”, се изтъква още в становището на президента по повод наложеното вето.

    Сред критиките на Румен Радев е и начинът на приемането на закона за изтребителите – в мотивите се отбелязва, че то се е случило по „бързата писта, вместо приемането да е на две гласувания в отделни заседания на Народното събрание, както предвижда Конституцията.
    „Поради скъсената законодателна процедура останаха неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други… При обсъждането и гласуването в пленарната зала на Народното събрание бяха изказани възражения и предложения, които не можаха да бъдат развити и обсъдени поради приложената съкратена законодателна процедура”, посочва още дъравният глава в мотивите си за връщането на закона за ново разглеждане от парламента.
    Поради голямата обществена значимост на този въпрос президентът ще направи изявление на 24 юли, след държавното си посещение в Хърватия, информират от прессекретариата на дължавния глава.  

    Снимка: Президентска институция на Република България

    президент Румен Радев вето изтребители F-16

    Оценка на новината

    0