• Вицепремиерът Николова се срещна с бизнеса заради информационната сигурност

    Вицепремиерът Николова се срещна с бизнеса заради информационната сигурност

    След отвореното писмо, което изпратиха работодателите, Марияна Николова се срещна с представители на ИКТ сектора, за да обсъдят подобряването на информационната сигурност в администрацията

    Вицепремиерът Николова се срещна с бизнеса заради информационната сигурност

    Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова проведе среща с Бизнес съвета към Съвета за електронно управление и ръководството на Държавната агенция за електронно управление. Темата на разговора беше подобряването на мрежовата и информационна сигурност на административните органи и подобряване на защитата на данните, които те използват и съхраняват.

    По-рано Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати отворено писмо до Мариана Николова във връзка с необходимите мерки, които трябва да се предприемат в подкрепа на административните органи при изграждане и функциониране на електронното управление и работата с електронни документи. Работодателите предлагат на първо място активизирането на Съвета по киберсигурност и възстановяването на работата на Съвета по електронно управление, създаден през 2011 година, както и увеличаването на броя на представителите на браншовите организации от ИТ сектора в този съвет. От бизнеса настояват още за ясно разграничаване на отговорностите и задължения на административните държавни структури в областта на електронното управление, тъй като в момента те са смесени и се припокриват.

    Във връзка с критичния пробив и изтичането на информация от базите данни на НАП от миналата седмица, работодателите искат да се извърши одит на киберсигурността на действащите национални и правителствени регистри, системи и бази данни, включително от международни или европейски общопризнати и водещи организации и доставчици на този тип услуги.

    Работодателите предлагат да се използват добри практики и опит, включително блокчейн технологията, за осигуряване на данните в правителствените хранилища, както и за защита на данните от вътрешни и външни заплахи; Бизнесът иска още ресурсна осигуреност на всяка обществена или държавна организация с експерт по киберсигурност.

    По време на срещата вицепремиерът Николова е уверила участниците, че са предприети всички необходими действия по актуализиране на нормативната и стратегическата рамка, съобщиха от пресслужбата на правителството. Вече е в сила Наредбата за минималните изисквания за мрежова и информационна сигурност, с която се въвеждат конкретни изисквания за  осигуряването на мрежова и информационна сигурност на системите на административните органи. Подготвени са допълнения и изменения на Закона за електронното управление (ЗЕУ), което цели да осигури ефективност и сигурност при предоставянето на електронни административни услуги на гражданите и организациите.

    Вицепремиерът Николова е изразила готовност да се ангажира повече с темата, така че да се постигне още по-голяма оперативност в диалога между държавата и бизнеса по отношение на електронното управление.

     

    Снимка: Пресцентър на Министерски съвет 

    бизнес НАП електронно управление АОБР Асоциация на организациите на българските работода информационна сигурност изтичане на данни Марияна Николова

    Оценка на новината

    0