• Румен Радев: Африканската чума е част от кризисната ситуация в страната

  Румен Радев: Африканската чума е част от кризисната ситуация в страната

  Президентът настоя да се компенсират всички стопани, чиито прасета ще бъдат ликвидирани заради Африканската чума по свинете

  Румен Радев: Африканската чума е част от кризисната ситуация в страната

  По време на среща с ангажираните представители на институциите заради африканската чума по свинете президентът Румен Радев настоя за адекватни финансови стимули за компенсиране на стопанствата, за да се овладее разрастването на епидемията в България. Държавният глава призова да се проучат и възможностите за съдействие от Брюксел. В срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев и министрите Десислава Танева, Нено Димов и Младен Маринов, както и представители на Министерството на отбраната, Българската агенция по безопасност на храните, Държавната агенция „Национална сигурност“, Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“ и Националното сдружение на общините в Република България.

  Преди три дни земеделският министър Десислава Танева заяви, че стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата. Тя изтъкна, че след това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.

  Кризата с африканската чума е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в НАП, засегнал пет милиона български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за Ф-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращи енергия протести за избор на нов главен прокурор и много други теми. Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата, посветена на предприетите действия за овладяване на епидемията с африканска чума по свинете у нас.

  Румен Радев акцентира, че е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с африканската чума. Президентът подчерта, че тя засяга не само животновъдния бранш, а и хиляди българи, които разчитат за своята прехрана на домашните животни, които отглеждат сами.

  Румен Радев призова за обединяването на усилията на компетентните институции, привличането за активно съдействие на местната власт и пълноценна и навременна информационна кампания сред гражданите. По думите му, ако гражданите не са наясно с информацията за заболяването по животните и начините на разпространение, трудно ще оказват съдействие, а това е ключов аспект в борбата с чумата. За целта, според него, е необходимо да се включат и кметовете на населените места, засегнати от проблема. Държавният глава отбеляза и важната роля на ловците за депопулацията на дивите животни и настоя още веднъж за финансови стимули за компенсиране на всички стопани, от които държавата ще изисква да ликвидират отглежданите от тях животни.  

  Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

  европейска комисия помощ Румен Радев обезщетения Африканска чума по свинете

  Оценка на новината

  0