• Правителството отпусна още 100 000 лв. за Хераклея Синтика

  Правителството отпусна още 100 000 лв. за Хераклея Синтика

  Античният град край Петрич се превръща в един от най-посещаваните археологически обекти у нас

  Правителството отпусна още 100 000 лв. за Хераклея Синтика

  Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 100 000 лева за продължаването на археологическите проучвания на античния град Хераклея Синтика, превърнал се в един от най-значимите археологически обекти у нас. Руините на древния град се намират в местността Рупите, на 10 километра от град Петрич.

  „Хераклея Синтика“ е вече добре познат в научните и обществени среди като обект с висока експозиционна стойност. Археологическият обект вече е един от най-посещаваните у нас, въпреки че работата по него продължава и инфраструктурата не е готова.

  Повече от 100 години учените спорят къде е разположен този античен град – в Гърция или в България. От 2007 г. започват археологическите разкопки под ръководството на доц. Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) и Исторически музей - Петрич.

  Хераклея Синтика и днес впечатлява своите изследователи и посетители - бил е модерен град, изграден с много изящество; смята се, че е бил столица на Средна Струма.

  Реставрирането на обекта трябва да спомогне и за повишаването на интереса към Югозападния регион, в който традиционната дейност е свързана със селското стопанство.

   

  Снимка: Община Петрич

   

   

  Петрич Хераклея Синтика археологически разкопки Рупите

  Оценка на новината

  0