• Столична библиотека в парковете на София

    Столична библиотека в парковете на София

    Всички желаещи ще могат да получат безплатна едногодишна читателска карта

    Столична библиотека в парковете на София

    През лятото на 2019 година за пети пореден път Столичната библиотека ще бъде със столичани и гости на София в летните читални в парковете на София. Събитията са част от инициативата „Зелени пътеки към библиотеката“ – кампания за насърчаване на четенето и привличане на нови читателски публики, информират от Столичната община. Тази година към досегашните локации са включени и нови пространства - като парковете в „Дружба 1“ и „Младост 3“ и Градската градина. Досега от началото на кампанията са раздадени над 4 хиляди безплатни читателски карти, а посетителите са били над 8 хиляди.

    При посещение в „Зелената библиотека”, дошлите могат да прочетат хубава книга сред природата, да станат читатели на библиотеката, да участват в артателиета и да се срещнат с писатели, поети и музиканти. Малките любители на книгата могат да оцветяват занимателни книжки и да рисуват.

    Читателите ще могат да се възползват и от мобилната библиотека – Библиобус, който разполага с над 1500 тома от най-новите книги художествена, научно-популярна и детска литература от съвременни и класически български и чуждестранни автори. От него желаещите ще могат да си вземат книги за дома и да станат читатели на библиотеката.

    Продължава и вече традиционната инициатива „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Посетителите ще могат да вземат интересна нова или да оставят вече прочетена книга на специално поставените места в парка. В инициативата миналата година бяха дарени от софиянци за софиянци над хиляда книги.

    Поетите Георги Гаврилов, Мирела Иванова, Петър Чухов, Иван Христов, Иван Ланджев, Илиана Илиева, Кристин Димитрова, Иван С. Вълев, Виолета Кунева, Теодора Тотева, Лъчезар Лозанов, Марин Бодаков и Бойко Ламбовски и музикантите Карел Маринович и певицата и поетеса Боряна Богданова ще бъдат заедно с читателите в инициативата „Зелени библиотеки”.

    Децата ще забавляват певецът и музикант Боби Мирчев, актрисата Жана Рашева, издателство „Клевър бук“ с образователни игри, Таня Гигова от куклено-театрална школа „ГлухАРТчета“, художникът Христо Кърджилов и артистите от парти агенция „Маска“ с тяхната кукла.

    Всички желаещи ще могат да получат безплатна едногодишна читателска карта.

    Предстоящите „Зелени библиотеки” ще се проведаг от 10:00 ч. до 16:00 ч. на:

    • 10 август в парка „Заимов“
    • 17 август в парка „Света Троица“ и парка „Дружба 1“
    • 24 август в "Борисовата градина" и парка „Младост 3“
    • 25 август на Хижа „Алеко“ (ПП „Витоша“)
    • 31 август в парка „Гео Милев“.

     

    четене Библиобус зелени библиотеки Столична библиотека Зелени пътеки към библиотеката споделени книги безплатна читателска карта

    Оценка на новината

    5.00