• Българка отново е на полуфинала на програмата „Най-изявените млади личности в света“

    Българка отново е на полуфинала на програмата „Най-изявените млади личности в света“

    Психологът Катерина Ковачева е третата българка в петгодишната история на програмата в България, която ще се бори за място в топ 10 на „Най-изявените млади личности на света“

    Българка отново е на полуфинала на програмата „Най-изявените млади личности в света“

    И тази година има българско участие на полуфинала на световния формат „Най-изявените млади личности в света за 2019 г.“ (The Outstanding Young Persons of the World, TOYP), съобщават организаторите от Junior Chamber International (JCI). Психологът Катерина Ковачева достигна полуфинала въз основа на оценката на международното жури, след като през месец май тази година националният подбор я отличи сред най-изявените млади личности на България за 2019 г.  

    От днес до 26 август на страницата на програмата (https://toyp.jci.cc/) всеки може да даде своя глас за българката, като отвори снимката й и натисне бутона „Like“. Вотът на публиката ще бъде взет предвид при избора на най-изявените млади личности на света за 2019 г., заедно с оценката на международното жури, информират от JCI. 

    За своя принос към осиновителната кауза Катерина Ковачева беше отличена сред най-изявените млади българи за 2019 г. в категория „Принос към децата, световния мир и/или човешките права”. След признанието у нас тя бе номинирана в световния формат на програмата и вече е сред 20-те полуфиналисти от цял свят. Така Катерина Ковачева става третата българка в петгодишната история на програмата в България, която ще се бори за място в топ 10 на „Най-изявените млади личности на света“. През 2017 г. доц. Йорданка Глухчева (БАН) достигна до полуфинала на международния формат на програмата (в категория „Иновация в медицината“), а през 2015 г. София Калинова бе сред отличените в топ 10 заради дейността й в защита на правата на глухонемите в България.  

    Като психолог във Фондация „За нашите деца“, Катерина Ковачева целенасочено работи по няколко различни направления – превенция на изоставянето на новородени; обучение на кандидат-осиновители; социализиращи и развитийни дейности за деца, настанени в институции и приемни семейства; психологическо консултиране за семейства с осиновени деца; популяризиране на осиновителната тема чрез публикуване на статии и медийни изяви. Целта на нейната работа е да се премахне стигмата към осиновяването в България, както и да се намали броят на изоставените деца в България и да се увеличи броят на осиновяванията.  
     

    Снимка: JCI

    Най-изявените млади личности в света за 2019 г. Катерина Ковачева психолог осиновяване

    Оценка на новината

    0