• Дните на японската култура в България стартират на 1 септември

    Дните на японската култура в България стартират на 1 септември

    Тази неделя започва един от най-големите културни фестивали в България, посветен на Япония, като разнообразните събития в програмата ще продължат до 6 декември

    Дните на японската култура в България стартират на 1 септември

    Тази неделя стартира един от най-големите културни фестивали в България – Дни на японската култура 2019. В продължение на 3 месеца българите ще имат възможността да се докоснат до японските традиции и дух чрез поредица от вълнуващи мероприятия в София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Велико Търново. Дните на японската култура в България се организират от Посолството на Япония в България със съдействието на Клуба „Приятели на Япония в  България – Нихон Томоно Кай“. По повод 30-годишния юбилей на проявата организаторите са подготвили пъстра програма от 20 събития в периода от 1 септември до 6 декември 2019 г.

    Първото мероприятие от програмата е изложбата „+ 7 HOURS“, която ще се състои на 1 септември в Пловдив, като събитието е с вход свободен. „+ 7 HOURS“ e проект на концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“. Изложбата цели да представи преплитането на японската и българската култура през визуалния език на съвременния моден дизайн.

    Вдъхновен от явления в съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на България и Япония, проектът „+ 7 HOURS“ ще покаже дрехата, като основно изразно средство и художествен обект, носещ свое собствено послание. Крайният резултат, който ще видят гостите, е изложба-пространствена модна инсталация, включваща атрактивни, концептуални облекла-обекти, разработени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн."

    Проектът „+ 7 HOURS“ е част от официалната програма на "Пловдив – Европейска столица на културата" 2019, с фокус върху японската култура. Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на EU JAPAN FEST, ПЛОВДИВ 2019 и ЕSTHEDERM, както и със съдействието на Посолството на Република България в Япония и Посолството на Япония в Република България.

    Пловдив - Европейска столица на културата 2019 Дни на японската култура 2019 моден дизайн изложба

    Оценка на новината

    5.00