• Румен Радев: Парламентът да спре безконтролното харчене на бюджетен излишък

    Румен Радев: Парламентът да спре безконтролното харчене на бюджетен излишък

    В обръщението си към народа и парламента в началото на новата сесия държавният глава призова за ускорени дебати по няколко приоритетни въпроса

    Румен Радев: Парламентът да спре безконтролното харчене на бюджетен излишък

    Президентът Румен Радев отправи обръщение към народа и Народното събрание в началото на новата пленарна сесия. Той започна словото си, изразявайки безпокойство, че „България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава".  Радев подчерта, че най-важният от чакащите за приемане закони е този за държавния бюджет, не пропусна да отбележи значението и на предстоящите местни избори.  Държавният глава очерта няколко приоритетни въпроса, и призова за ускорени дебати в тези области.

    На първо място той призова за пълноценен парламентарен контрол над изпълнителната власт. Радев посочи, че българското правителство е едно от малкото в ЕС, което не следва управленска програма, получила одобрението на парламента след публичен дебат.  Би било рационално решение, ако наред със състава на Министерския съвет, министър-председателят предлага за одобрение на Народното събрание и своята управленска програма”, изтъкна президентът, и открои необходимостта от „разпоредба, задължаваща министър-председателя да се явява поне веднъж в месеца в парламентарната зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството”.

    Другото настояване на президента е парламентът да пресече, и то още тази година, „порочната практика на безконтролно харчене на изкуствено създаван излишък без обосновка и без санкции на парламента. Според Радев такъв подход генерира условия за корупция.

    Президентът критикува практиката на народните представители да променят все повече закони кардинално с преходни и заключителни разпоредби, като се аргументира, че така се избягва общественото обсъждане и оценката за въздействие. По думите му, това внася непредвидимост в законодателния процес и елиминира гражданското участие.

    Румен Радев настоя също  за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. „ Към момента общините зависят от благоволението на правителството, което много често се реализира по неясни, а в повечето случаи - тясно партийни критерии, което и да е правителство”, каза държавният глава.

    Президентът препоръча усъвършенстване на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление следва да влезе във фокуса на НС. Аргументите му са,че законът в този си вид не позволява ефективно прилагане на инструментите на пряката демокрация.

    Държавният глава не пропусна за защити машинното гласуване, определяйки го като гарант за честността на изборите.

    Радев се обяви още за ускорено въвеждане на електронно дистанционно гласуване, при ясни гаранции за неговата неприкосновеност и за защита на националната сигурност, но и за обмисляне на законови и конституционни промени, които да дадат възможност на българи по рождение, придобили двойно гражданство в държави от ЕС, но и в развити демокрации като САЩ, Канада, Швейцария и т.н. - да могат да се кандидатират за народни представители, президент и вицепрезидент.

    Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност, особено в малките населени места, изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона, гарантирането на физическата сигурност на българските граждани, неприкосновеността на тяхната собственост”, посочи още държавниаг глава.

    Като основна мярка за справяне с бедността и демографската криза и за повишаване на конкурентоспособността на българската икономика Радев посочи издигането на образованието като абсолютен национален приоритет.

    За създаване на условия за ускорен икономически растеж – много над сегашния, се обяви още президентът. По думите му, „трябва обаче да преодолеем драматичния срив в преките чуждестранни инвестиции”. Според нето, това ще се случи чрез осигуряването на справедлива, стабилна и предвидима нормативна среда, облекчена административна тежест, безкомпромисна борба с корупцията и ангажиране на държавата с качество на образованието, здравеопазването, инфраструктурата и електронните услуги.

    Ако у нас не се случи необходимата промяна,”или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото”, каза в заключение Румен Радев.

    Бюджетен излишък Народно събрание Румен Радев обръщение пленарна сесия държавен бюджет местни избори

    Оценка на новината

    0