• 8 нови знака по пътищата

  8 нови знака по пътищата

  Новите указателни табели предупреждават за опасности на пътя, информират за зарядни станции за електромобили и водород, както и за платени участъци от пътищата

  8 нови знака по пътищата

  Осем нови пътни знака ще информират шофьорите по пътищата, съобщават от регионалното министерство. Новите указателни табели за част от законодателни промени, предложени за обществено обсъждане.  Те трябва да информират за задръствания, намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с  водород. С нови знаци ще бъдат обозначени и платените участъци от републиканската пътна мрежа, чието използване изисква винетна или тол такса

  Предлага се въвеждането на три нови предупредителни знака за временна организация на движението. Те ще сигнализират за опасност в жълт цвят. Знак „Образувано задръстване“ ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно. Знак „Намалена видимост“ ще сигнализира зо участъци, в които видимостта е намалена поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване, запрашаване или други подобни условия. Знак „Настъпило пътнотранспортно произшествие“ ще насочва вниманието към настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението. Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с управлението на движението.

  С нови пътни знаци ще се сигнализират и участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или тол такса. Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или тол такса, а знак Д 25.2  ще е само за тол такса.  Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса.

  Предвидени са специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород.

  Въвежда се и специален пътен знак за паркиране на електрически превозни средства за зареждане. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“.

  Промените в Наредбата за пътните знаци са качени за обществено обсъждане в Портала за обществени консултации и интернет страницата на МРРБ.

   

  Електромобили винетки тол такси задръстване нови пътни знаци автомобили с водородно гориво намалена видимост катастрофи

  Оценка на новината

  0