• Общините кандидатстват за безплатна Wi-Fi мрежа

  Общините кандидатстват за безплатна Wi-Fi мрежа

  На 19 септември Европейската комисия ще отправи нова покана за кандидатстване по инициативата WiFi4EU за изграждане на безплатни Wi-Fi мрежи на обществени места

  Общините кандидатстват за безплатна Wi-Fi мрежа

  На 19 септември в 14:00 часа българско време Европейската комисия ще отправи нова покана за кандидатстване за ваучери по инициативата WiFi4EU за изграждане на мрежи за безжичен интернет на обществени места, в това число кметства, обществени библиотеки, музеи, паркове, площади, информираха от представителството на Европейската комисия у нас. Крайният срок за кандидатстване от общините е 20 септември 2019 г. в 18:00 часа българско време.
   
  Общините ще могат да кандидатстват за 1780 ваучера, всеки на стойност 15 000 евро. „С вече подписаните близо 6000 споразумения за финансиране, е вълнуващо да се наблюдават непосредствените ползи от тази инициатива за живота на нашите граждани”, заяви комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел 
   
  Схемата WiFi4EU се провежда чрез поредица от покани и обхваща всички 28 държави-членки на ЕС, както и Норвегия и Исландия. Веднъж щом се регистрират на специалния портал WiFi4EU Portal, общините ще могат да кандидатстват за ваучер само с едно кликване. Комисията избира получателите по метода „първи дошъл, първи обслужен“, като гарантира географски баланс.

  Първите две покани се радваха на огромен интерес, като над 23 000 общини се регистрираха и бяха раздадени 6200 ваучера. Настоящата покана е третата от общо четири, предвидени до края на 2020 година.
   
  Повече информация за кандидатстването е дстъпна на специалния портал WiFi4EU.

  безжичен интернет Общини WiFi4EU кандидатстване обществени места

  Оценка на новината

  0