• За Деня на София музеите и Зоопаркът са с вход свободен

  За Деня на София музеите и Зоопаркът са с вход свободен

  На 17 септември в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2 ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“

  За Деня на София музеите и Зоопаркът са с вход свободен

  За Деня на София, 17 септември, с безплатен достъп ще работят общинските музеи, галерии, Зоопаркът и парк "Врана", информираха от Столичната община. Подготвена е и програма за празника на София.

  От 13:00 ч. в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2 ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“.

  Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика“ представя инсули (жилищни квартали) по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

  Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

  От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − Епископската базилика на Протоген.

  вход свободен Ден на София музеи Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ зоопарк

  Оценка на новината

  0