• За Деня на София музеите и Зоопаркът са с вход свободен

    За Деня на София музеите и Зоопаркът са с вход свободен

    На 17 септември в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2 ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“

    За Деня на София музеите и Зоопаркът са с вход свободен

    За Деня на София, 17 септември, с безплатен достъп ще работят общинските музеи, галерии, Зоопаркът и парк "Врана", информираха от Столичната община. Подготвена е и програма за празника на София.

    От 13:00 ч. в закритото археологическо ниво под бул. „Княгиня Мария-Луиза“ № 2 ще бъде открита постоянната археологическа експозиция „Антична Сердика“.

    Античният културно-комуникационен комплекс „Сердика“ представя инсули (жилищни квартали) по протежението на главните улици на римския град, където са къщите на част от сердикийския елит. На площ от 6000 кв. м са експонирани останки от шест улици, две раннохристиянски базилики, терми и пет сгради с жилищни и производствено-търговски функции.

    Повечето постройки разполагат със собствена отоплителна система и хигиенни помещения. Отличават се с интериорна декорация. Своеобразен акцент в комплекса е мозайката Felix, съхранена цялостно в една от сградите.

    От огромно значение за историята на града са останките на най-ранния християнски храм − Епископската базилика на Протоген.

    вход свободен Ден на София музеи Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ зоопарк

    Оценка на новината

    0