• Румен Радев се обяви за глобален консенсус срещу трансграничната корупция

    Румен Радев се обяви за глобален консенсус срещу трансграничната корупция

    В глобален план е необходимо също обединяване на усилията и срещу прането на пари и укриването на данъци, стана ясно още от думите на държавния глава

    Румен Радев се обяви за глобален консенсус срещу трансграничната корупция

    Устойчиво развитие може да бъде постигнато само чрез ефективен механизъм за глобална сигурност, насърчаващ диалога и многостранната дипломация, които в последно време са изложени на натиск. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си, посветено на изпълнението на Целите на устойчивото развитие, по време на форума, който се провежда под егидата на Общото събрание на ООН. Държавният глава подчерта, че постоянното увеличаване на бюджетите за отбрана е индикатор за влошаваща се среда на сигурност и увеличаващо се недоверие.

    Стремежът към технологично превъзходство, целящ политическа доминация, води до капсулиране на науката в тесни географски граници и същевременно насърчава научната емиграция, създавайки технологична пропаст между държавите, отбеляза в изказването си президентът. Той се обяви за съхраняване на подкрепата за т. нар. подход към „отворена наука“ и научно сближаване между отделните държави.

    Според Радев, устойчивото развитие изисква също глобален консенсус срещу трансграничната корупция, прането на пари и укриването на данъци. По думите на държавния глава, икономическото развитие, социалното сближаване и борбата с климатичните изменения са в центъра на дебата за устойчивото развитие. За неговия успех обаче, Румен Радев акцентира, че е също толкова важно следването на всеобхватен подход, който да използва от политически до културни инструменти. Ако културните различия не са правилно разбрани като естествени права, те биха довели до редица заплахи като религиозен екстремизъм и тероризъм, заяви още в изказването си президентът.

     

    Снимка: Прессекретариат на Президента на Република България

     

     

    наука укриване на данъци Румен Радев Общо събрание на ООН устойчиво развитие глобална сигурност трансгранична корупция пране на пари световна икономика

    Оценка на новината

    0