• Бойко Борисов: Ще осигурим допълнително финансиране за разкопките в Провадия-Солницата

  Бойко Борисов: Ще осигурим допълнително финансиране за разкопките в Провадия-Солницата

  След като разчетите бъдат направени, необходимите средства за довършване на ахеологическите проучвания на най-стария солодобивен център в Европа ще бъдат заделени в бюджета за следващата година, обеща Борисов

  Бойко Борисов: Ще осигурим допълнително финансиране за разкопките в Провадия-Солницата

  Правителството ще осигури допълнително финансиране за довършването на археологическите проучвания на селищната могила Провадия-Солницата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети „Праисторическия солодобивен център Провадия-Солницата“. Това е единственото находище на каменна сол в България, като почти в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила, а върху нея - тракийска надгробна могила.

  Борисов заяви, че след като разчетите бъдат направени, необходимите средства ще бъдат заложени в бюджета за следващата година. Той добави, че обектът наистина е уникален. „Имаме стена на 6700 години и като уточним, че Китайската стена е с 4000 години по-млада, това буди внимание и привлича туристи“, отбеляза българският министър-председател. Според него предложеният от археолозите Музей на солта може да бъде разположен на територията на праисторическия обект.

  Комплексният праисторически обект представлява останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 - 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.). Състои се от укрепено с каменни стени селище, производствен солодобивен комплекс, ритуално поле и некрополи. Заема площ от около 200 дка."Това е центърът на европейската цивилизация, не трябва да се подценяваме. В Европа няма нищо по-старо от това селище“, уточни проф. Николов, който заедно с екип от около 60 души започва работа над селищната могила Провадия–Солницата през 2005 г.

  Министър-председателят възложи на министъра на културата Боил Банов заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев да обмислят възможността за обучението на реставратори, след като проф. Николов информира, че има недостиг на такива специалисти.

  Археолозите разказаха на министър-председателя Бойко Борисов, че изваряването на разсол в керамични съдове, практикувано в  най-древният солодобивен център на Стария континент, е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол.

  Бойко Борисов археологически разкопки Провадия - Солницата най-древният солодобивен център в Европа каменна сол

  Оценка на новината

  0