• Вицепрезидентът Йотова обсъди двустранните ни отношения с новия френски посланик в България

    Вицепрезидентът Йотова обсъди двустранните ни отношения с новия френски посланик в България

    Категорична бе общата позиция, че образованието трябва да работи заедно с бизнеса

    Вицепрезидентът Йотова обсъди двустранните ни отношения с новия френски посланик в България

    Двустранните контакти между България и Франция и предизвикателствата пред Европейския съюз обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 вицепрезидентът Илияна Йотова и новият френски посланик Флоранс Робин. „При изпращането ми във Вашата страна президентът Макрон изтъкна отличните ни двустранни отношения“, посочи посланик Робин.

    Акцент в разговора бе развитието на сътрудничеството между България и Франция в областта на образованието и науката. Общо беше мнението, че качеството на образованието е определящо за цялостното развитие на личността, на обществото и на държавата.  Обсъден бе проблемът с обхващането в образователната система на деца от уязвими групи, както и нарушеният баланс между образованието и професионалните умения и изискванията на пазара на труда. Категорична бе общата позиция, че образованието трябва да работи заедно с бизнеса. Френският посланик изрази готовност за редица съвместни проекти с българската държава.

    Вицепрезидентът Йотова и посланик Робин бяха единодушни, че са необходими повече инвестиции в науката и трябва да се развие интересът на младите към нея.

    На срещата бе обсъдена и бъдещата Европейска комисия. Илияна Йотова подчерта, че тя трябва да бъде съставена от силни, смели и отговорни хора, които да предлагат работещи решения на кризите в Европа. „За съжаление, предишната ЕК не можа да свърши почти нищо по мигрантския въпрос, а той днес тежи с нова сила“, посочи вицепрезидентът.

    Илияна Йотова изтъкна двойните стандарти като един от основните проблеми в ЕС и отбеляза като пример неприемането на България в Шенген по политически, а не технически съображения. „Проявата на тези двойни стандарти потъпква вярата на нашите граждани в обединена Европа, в общи европейски ценности“, каза вицепрезидентът, като подчерта, че България е доказал се лоялен партньор и гарант за сигурността на Балканския регион, а и на целия Европейски съюз като негова външна граница.

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    5.00