• Президентът Румен Радев и министър-председателят на Виетнам Нгуен Суан Фук обсъдиха двустранното партньорство в икономиката и инвестициите

    Президентът Румен Радев и министър-председателят на Виетнам Нгуен Суан Фук обсъдиха двустранното партньорство в икономиката и инвестициите

    Споделена бе и позицията, че търговски обмен от около 100 млн. долара годишно не отговаря на потенциала на двете държави

    Президентът Румен Радев и министър-председателят на Виетнам Нгуен Суан Фук обсъдиха двустранното партньорство в икономиката и инвестициите

    Увеличаването на икономическия, търговски и инвестиционен обмен между България и Виетнам е общ приоритет и институциите в двете държави са готови да подкрепят инициативите на бизнеса. Това беше общата позиция на президента Румен Радев и министър-председателя на Виетнам Нгуен Суан Фук, които проведоха среща днес в Токио. Двамата представляват своите страни на церемонията по интронизация на новия император на Япония Нарухито.

    Предстоящото заседание на Смесената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество между България и Виетнам през ноември т.г. в София е добър повод и за провеждането на двустранни бизнес форуми и набелязване на конкретни проекти от взаимен интерес, подчерта Румен Радев. Държавният глава потвърди поканата към своя виетнамски колега президента Нгуен Фу Чонг да посети страната ни заедно със силна бизнес делегация.

    Доверието между България и Виетнам и контактите между хората са най-големият капитал в двустранните отношения, който освен в увеличаване на търговския обмен следва да бъде вложен с подкрепата на институциите в създаването на смесени предприятия за износ на пазарите в Азия и в рамките на общия европейски пазар, призова президентът. Според Румен Радев утвърждаването на България като регионален център за развитие на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и традициите в областта на електрониката, фармацията и медицината също създават предпоставки за реализацията на общи проекти. Споделена бе и позицията, че търговски обмен от около 100 млн. долара годишно не отговаря на потенциала на двете държави.

    „България и Виетнам имат огромно преимущество с това, че двата народа не се налага тепърва да се опознават и са свързани от отношения на приятелство и доверие“, подчерта още Румен Радев. Нгуен Суан Фук открои от своя страна отличното двустранно сътрудничество в сферата на образованието и науката в близкото минало – 30 000 виетнамски граждани, сред които и самият той, са завършили висшето си образование, получили са професионална квалификация или са специализирали у нас, и призова за възстановяване на активното партньорство в тези области.

    Като особено перспективна сфера за развитие на двустранните отношения беше откроено сътрудничеството в отбраната, ремонта на въоръжение и техника, както и в областта на военното образование.

    Нгуен Суан Фук подчерта пред държавния глава, че като председател на АСЕАН през 2020 г. Виетнам ще работи за последващо разширяване на връзките и икономическото партньорство на България с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия. България и Виетнам имат отлично сътрудничество в рамките на международните организации и ще продължат активния си диалог при формирането и отстояването на общи позиции, беше отбелязано още на срещата на президента Румен Радев и министър-председателя Нгуен Суан Фук в Токио.

     

    Няма етикети за тази новина

    Оценка на новината

    0