• България и Чехия си сътрудничат за отстояване на общи позиции в ЕС

    България и Чехия си сътрудничат за отстояване на общи позиции в ЕС

    Политическият диалог и двустранното партньорство между двете страни предстои да се задълбочат

    България и Чехия си сътрудничат за отстояване на общи позиции в ЕС

    По време на срещата на президента Румен Радев с министъра на външните работи на Чешката република Томаш Петричек, който е на посещение в София, стана ясно, че двете страни ще задълбочат сътрудничеството си за отстояване на общи позиции по важни за двете държави теми от дневния ред на Европейския съюз . Сближаването на Източна и Западна Европа, преодоляването на двойните стандарти в ЕС и активното участие на всички държави при вземането на решенията за бъдещето на Европа са от ключово значение и за България, и за Чешката република.

    Като причина за отличните двустранни отношения между България и Чехия, Радев и Петричек, изтъкнаха силните исторически и културни връзки, които спомагат и за поддържане на много добро партньорство в Обединена Европа.

    В този дух на сътрудничество през 2020г. е планирана визита на чешкия президент Милош Земан в България, по покана на президента Румен Радев. Посещението му ще съвпадне със 100 годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави.

    По време на срещата президентът Радев получи уверение за подкрепата на Чешката република за усилията на България за постигане на пълноценна европейска интеграция - приемане на страната ни в Шенген, в Организация за икономическо сътрудничество и развитие, както и за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка.

    Българският президент и чешкият външен министър бяха единодушни, че европейската перспектива за страните от Западните Балкани е от изключително значение за стабилността и сигурността в региона. Важно е Албания и Република Северна Македония да започнат преговори за присъединяване, което ще насърчи двете страни да изпълнят критериите за членство в ЕС, да предприемат реформи и да постигнат решителен напредък в процеса на изграждане на добросъседски отношения, заяви Румен Радев.

    След срещата между президента Радев и министър Петричек, стана ясно че между България и Чехия са налице множество възможности за икономически контакти и търговско сътрудничество, както и перспективи за съвместни проекти в областта на автомобилостроенето и отбранителната индустрия, засилване на партньорствата в сферата на информационните и комуникационни технологии и на производството на храни.

     

     

    България сътрудничество чехия президент Румен Радев

    Оценка на новината

    0