• България е атрактивна дестинация за инвестиции, търговия и надежден партньор с бързорастящ пазар, заяви премиерът Борисов

    България е атрактивна дестинация за инвестиции, търговия и надежден партньор с бързорастящ пазар, заяви премиерът Борисов

    По време на срещата си министър председателят Борисов и Жан Аселборн, министър на външните работи и европейските въпроси, и министър на миграцията и убежището на Великото херцогство Люксембург, обсъдиха важни и за двете страни въпроси.

    България е атрактивна дестинация за инвестиции, търговия и надежден партньор с бързорастящ пазар, заяви премиерът Борисов

    На провелата се среща между Бойко Борисов и Жан Аселборн, бяха обсъдени конструктивните двустранни отношения между двете държави и потенциала за тяхното развитие. Двамата дадоха заявка за  активизиране на политическия диалог на всички нива по въпроси от общ интерес. 

    Пред своя гост премиерът Борисов изтъкна, че страната ни предлага добри възможности за стратегически инвестиции в инфраструктурата, енергетиката, транспорта, околната среда, телекомуникациите, аутсоурсинга, информационните технологии, както и във високопроизводителни сектори на икономиката, в технологични и индустриални паркове, в иновации. Той изрази желание за сътрудничество между двете страни в сектори като банковото дело и финансите, в които Люксембург притежава ключов опит и експертиза. Министър- председателят не пропусна да подчертае отличните възможности за туризъм в България - не само морски, но и планински, културен, с еко и спа насоченост.

    Двамата обсъдиха и ключови теми от европейския и международен дневен ред. Те се фокусираха върху преговорите за Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. Премиерът Борисов бе категоричен, че ЕС има нужда от такъв бюджет, който да отговаря и на традиционните, и на новите приоритети на Общността. А това означава още по-добър живот за всеки европейски гражданин. В рамките на срещата бе очертано, че основните предизвикателства, пред които е изправен ЕС, сред които са демографските промени, глобализацията на световната икономика и цифровизацията, изменението на климата, се вписват в приоритетните области на развитие на Евросъюза, но изискват силен общностен подход, за да бъдат преодолени. В този контекст премиерът Борисов подчерта, че вярва в европейската перспектива на Западните Балкани, чието бъдеще е интегрална част от ЕС.

    По отношение на сигурността в Съюза, премиерът Борисов отбеляза пред министър Аселборн, че България винаги е настоявала за общ механизъм на ЕС за управление на миграцията като се спазва справедлив баланс между отговорност и солидарност. За целта е необходимо да продължи целенасоченото сътрудничество на ЕС с трети страни, да се надграждат съществуващи партньорства, което ще даде адекватните решения за справяне с предизвикателствата пред Европа и света.

     

     

    пазар инвестиции ЕС финансов сектор Люксембург Търговия Бойко Борисов сътрудничество двустранни отношения

    Оценка на новината

    0