• Според Румен Радев приоритет в ЕС трябва да бъдат икономическото и социалното сближаване

    Според Румен Радев приоритет в ЕС трябва да бъдат икономическото и социалното сближаване

    По време на срещата си с министъра на външните работи и европейските въпроси, и министър на миграцията и убежището на Великото херцогство Люксембург Жан Аселборн, държавният глава подчерта, че е нужно равномерното разпределение на инвестиции в Европа.

    Според Румен Радев приоритет в ЕС трябва да бъдат икономическото и социалното сближаване

    На срещата си с министъра на външните работи и европейските въпроси, и министър на миграцията и убежището на Великото херцогство Люксембург Жан Аселборн, държавният глава Румен Радев заяви, че според него икономическото и социално сближаване в Европейския съюз трябва да продължи да бъде приоритет и в новия мандат на европейските институции. По думите на държавния глава е необходимо равномерно разпределение на инвестициите в Европа не само за развитието на транспорт и логистика, а преди всичко в образователната и научната инфраструктура.

    Финансирането на модерни научни центрове в подкрепа на качественото образование в страните от Източна Европа е задължителна предпоставка за създаването на перспектива за развитие на младите хора в родните им страни, подчерта Румен Радев. Според Жан Аселборн не трябва да се допуска намаляване на финансирането за политиките на Европейския съюз, които трябва да разполагат с необходимите ресурси за постигането на ефективни резултати.

    Относно темите за бъдещето на Европа, двамата подчертаха необходимостта от съхраняване на основополагащите ценности на Европейския съюз като единство и солидарност. Предизвикателствата в сферата на сигурността и миграцията изискват от Европейския съюз да има способността да взима ефективни и навременни решения, заяви Румен Радев.

    Жан Аселборн потвърди подкрепата на Люксембург за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Още през 2011 г. България е покрила техническите критерии и изпълнява ангажиментите си по опазване на външната граница на Европейския съюз, посочи Румен Радев.

    Двамата лидери изразиха подкрепата си за европейската перспектива на Западните Балкани. По думите на държавния глава, България е приела ясна позиция в подкрепа на европейската интеграция на Република Северна Македония и очаква в рамките на преговорния процес да бъде постигнат необратим напредък в изграждането на добросъседски отношения. От европейски интерес е страните от Западните Балкани да са част от Европейския съюз, посочи Жан Аселборн.

    По време на срещата бяха отбелязани и конструктивните двустранни отношения между България и Люксембург, основани на активно  сътрудничество в рамките на Европейския съюз. България проявява интерес към засилено сътрудничество и в областта на банковия и финансов сектор, особено в контекста на желанието на страната за присъединяване към Еврозоната. От голямо значение са стабилността и прозрачността на банковия сектор у нас, отбеляза държавният глава. Президентът открои добрите възможности, които България предоставя, за стратегическо инвестиране в областта на енергетиката, инфраструктурата, транспорта, околната среда, ИТ-сектора и туризма.

     

     

    ЕС Аурубис България Люксембург сътрудничество Румен Радев

    Оценка на новината

    0