• Как електромобилите ще променят автомобилната индустрия?

    Как електромобилите ще променят автомобилната индустрия?

    Традиционните производители на автомобили по целия свят променят своите бизнес модели с надеждата да се адаптират към нов свят, в който електричеството замества бензина и дизела

    Как електромобилите ще променят автомобилната индустрия?

    Daimler, собственикът на Mercedes-Benz, възнамерява да съкрати поне 10 000 работни места по целия свят. Това се случва докато компанията и автмобилната индустрия като цяло се движи към своето електрическо бъдеще.

    От компанията излязоха със становище в петък, че трябва да бъдат намалени разходите за персонал, за да разработи чисти превозни средства, което е наложително, което ра

    "Автомобилната индустрия е в средата на най-голямата трансформация в своята история", коментира Daimler в изявление, като добавя, че иска да подобри своята конкурентоспособност, иновации и инвестиционна сила.

    Началникът на персонала на Daimler (DDAIF) Уилфрид Порт каза пред репортери, че намаляването на работните места ще бъде под 5%. Мениджърските позиции също ще бъдат намалени с 10%. В компанията работят около 300 000 души, близо 60% от които в Германия. Промените ще спестят 1,4 милиарда евро (1,5 милиарда долара) до края на 2022 г., каза Daimler.

    Традиционните производители на автомобили по целия свят променят своите бизнес модели с надеждата да се адаптират към нов свят, в който електричеството замества бензина и дизела. Електрическите автомобили, които имат по-малко части от тези, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, изискват по-малко работници за сглобяване. Но те са и далеч по-скъпи.

    Audi, която е собственост на Volkswagen (VLKAF), заяви тази седмица, че ще съкрати 9 500 работни места до 2025 г., или приблизително 10% от глобалната си работна сила. Това ще освободи 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара) за 10 години. В същото време производителят на първокласни автомобили създава 2000 работни места, фокусирани върху електрическата мобилност и други нови технологии.

    Ford (F) заяви през май, че ще съкрати хиляди офис служители по целия свят. Nissan (NSANF) обяви през юли, че ще намали глобалната си работна сила с 12 500.

    Промените идват на фона на спад в глобалните продажби на автомобили, което може да се влоши, тъй като икономиките по света отбелязват забавяне или дори изпадат в рецесия. Fitch Ratings заяви в понеделник, че очаква глобалните продажби на автомобили да спаднат с около 3,1 милиона през 2020 година - по-рязък спад, отколкото през 2008 г., когато светът беше обхванат от финансовата криза.

    Производителите на автомобили са под особено силен натиск в Обединеното кралство и Индия, където слабата икономика води до намаляване на търсенето на нови автомобили и спад в производството. Броят на произведените във Великобритания превозни средства е намалял за 16 от последните 17 месеца поради продължаващата несигурност по отношение на Brexit.

    Огромният мащаб на необходимите промени принуждава някои компании да намерят партньори, а други стигат до приватизиране.

     

    електромобил технологии икономика производство Общество работни местса съкращаване търсен

    Оценка на новината

    0