• През периода 2021-2027г. Югозападна България ще има няколко приоритета в развитието си

    През периода 2021-2027г. Югозападна България ще има няколко приоритета в развитието си

    Градските общини в страната ще имат нови планове за интегрирано градско развитие от 2021 г.

    През периода 2021-2027г. Югозападна България ще има няколко приоритета в развитието си

    Три са основните стратегически приоритета за развитие на териториите от Югозападния район в програмния период 2021-2027 г. Те са елемент от Интегрираната териториална стратегия на ниво 2, която предстои да бъде обсъдена и приета до средата на тази година. Това са насърчаване на иновативния и интелигентен икономически преход, съхранение и  развитие на човешкия капитал и по-добре свързан и устойчив регион.

    Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на регионално заседание на Националното сдружение на общините в Република България, което се проведе в  гр. Правец. В него участваха изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева, кметове на общини и представители на местната власт от Югозападна България, проф. д-р арх. Веселина Троева - изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие и др. 

    Зам.-министър Николова представи пред кметовете концепцията за изпълнение на бъдещата политика за регионално развитие, промените в Закона за регионално развитие, както и програмирането на новата оперативна програма за развитие на регионите, която ще е насочена в две направления - градско развитие за поддържане на икономическия резултат в градовете и развитие на териториите от ниво 2 чрез интегрирани териториални инвестиции.

    София - град и Благоевград ще са центровете на растеж в Югозападна България, които през предстоящия период ще получават средства за градско развитие  през отделен приоритет на оперативната програма.  Към настоящият момент е планирано още 6 градски общини в района да получават подкрепа през програмата за цялата си територия. Останалите попадат в обхвата на програмата за развитие на селските райони, в случай че се приеме предложението на МРРБ за промяна на дефиницията за селски район. „Целта ни е да създадем условия за икономическо развитие на целия район, включително подобряване на демографската картина и качеството на живот, което изисква да създадем развити територии и извън центровете директни бенефициенти на програмата по линия на градско развитие“, отбеляза Николова.  Поради тази причина ще бъдат насочени усилия и към районите с по-ниска урбанизация. С този подход се търси баланс между инвестиции-потенциал за развитие-стандарт на живот- демографска структура. 

    Зам.-министър Николова обърна внимание, че въпреки добрата транспортна свързаност на Югозападния район има необходимост от инвестиции за разширяване и подобрение на транспортната мрежа, за да може да се осигури по-лесен достъп на икономическите оператори до периферните области, като стимул за развитие на дейност. Регионът е и със силен потенциал за развитие на туризма, затова ще се осигурят възможности за европейско финансиране на проекти, които да засилят  потенциала на зоните с  обособен туристически сектор. Трансграничното сътрудничество също ще е във фокуса при изпълнение на териториални инвестиции. 

    „Всички тези мерки ще доведат до развиване потенциала на населените места, а така ще се намалят  миграционните процеси.  Основният фокус е да търсим по-голямо икономическо развитие на страната, надграждащо постигнатото с базовата инфраструктура и качеството на живот до момента. Нужно е да  въздействаме още повече над икономиката, за да може през инвестициите да осигурим по-добър живот на хората“, подчерта Николова.

    Тя обърна внимание и на промените в Закона за регионално развитие, с които ще се засили ролята на Регионалните съвети за развитие. Те ще имат функции за предварителна селекция на най-важните проекти, които трябва да се реализират спрямо спецификата и нуждите на територията. Освен това новият подход за изпълнение на инвестициите ще включва пакет от мерки и проекти, а не само конкретно и ограничени само за модернизация на път, парк, училище или енергийна ефективност, както е в момента.  Целта е да се покрие общия облик и нужди на определена територия с комплекс от мерки. Така проектите вече ще се структурират под формата на концепции, която може да включва няколко проекта, обхващащи различни сектори – околна среда, транспорт, човешки ресурси, енергийна ефективност, образование и др. Например –изграждането на нова индустриална зона има нужда от довеждащи пътища, вода, квалифицирана работна ръка, инфраструктура за икономическите оператори. Това ще може да се постигне с една  концепция, финансирана през различни оперативни програми. 

    Деница Николова каза още, че с проектите през новия период ще се фокусират усилия върху по-голяма територия, в която ще могат да си взаимодействат няколко населени места извън административните си граници. 

    Тя обърна внимание и на важността местните власти да разработят новите общински планове за развитие, тъй като действащите в момента изтичат в края на годината. От следващата година общините трябва да разполагат с нова визия за развитие през следващия програмен период. Без този план няма да може да се получава европейско финансиране.

     

    софия икономика приоритет обществ реагионално развитие Югозападна България Благоевгра закон за регионално развитие

    Оценка на новината

    0