• Икономиката не може да остане безкрайно под карантина

    Икономиката не може да остане безкрайно под карантина

    Разхлабването на мерките ще се случва поетапно

    Икономиката не може да остане безкрайно под карантинаEconomy

    Безспорно е, че българското общество и българската икономика не могат да останат безкрайно дълго в карантинен режим, не само заради стопанските последици, но и заради колективния психиатричен статус на нацията. Следим всеки ден данните, правим анализи. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

    „На щаба и на правителството ни се иска повече, отколкото на българските граждани, да дойде един момент, когато ще можем да въвеждаме по-либерални мерки. Тази ситуация е тежка за всички, но това бива да се да се прави по-рано, отколкото е необходимо“, коментира Дончев.

    „Най-злощастният сценарии, в който можем да влезем, е благодарение на дисциплина, добра организация, ранно предприети мерки да бъдем свръхокуражени от този успех и бързо да либерализираме мерките, след което заразата да ни удари тежко. Това би означавало, че сме нанесли двойна щета, първо сме блокирали икономиката социалния живот и икономиката за месец и половина, а след това заразата все пак е победила“, добави той.

    По думите му ако някой трябва да се гордее от малкото смъртни случаи и либералните мерки, това е българското общество, което по-скоро се справя.

    Той добави, че разхлабването на мерките ще се случва поетапно.

    „Не си представяйте как в един момент връщаме ситуацията към края на месец февруари – без никакви ограничения, без никаква дисциплина, без никакви мерки. Всичко ще бъде плавно и поетапно“, добави той.

    Вицепремиерът заяви, че всяко трудно време преподава уроци и изрази надежда, че  сме достатъчно добри ученици да ги научим.

    „Всяко трудно време позволява да се проверят хората, институциите и приятелите – колко са здрави. В епицентъра на кризата не съм сигурен, че е време за уроци, но си позволявам да мисля и за това. На какви уроци ни учи кризата. Има много уроци, но бих предпочел да ги разкажа, след като кризата свърши. Това е един огромен стрес тест за много системи, който показва кое работи както трябва, къде какво трябва да се промени, на кое трябва да се има доверие и на кое не чак толкова“, заяви Дончев.

    „Колегите от здравеопазването от една година опитват електронната здравна карта, сега ще се случи до месец ноември безплатно“, добави той.

    По думите му между 55-60% от икономиката работи в момента.

    „В земеделието този, които има шанс да си реализира продукцията – работи, в индустрията, този, който има поръчки – работи. За съжаление не работят тези фабрики, чиито основни клиенти във Западна Европа, и особено в Германия, временно са затворили производството. Оттам все пак идват окуражаващи сигнали, големи фабрики, включително автомобилни, възстановяват производството, което се надявам бързо да навърже обратно веригата на доставки и да има шанс за българските производство“, уточни вицепремиерът.

    Източник: https://www.manager.bg

    европа икономика Томислав Дончев карантина

    Оценка на новината

    0