• За двойките, разделени от „Желязната завеса“ 2.0 несигурността е най-лошото

    За двойките, разделени от „Желязната завеса“ 2.0 несигурността е най-лошото

    Любовта отвъд границите не е рядкост в Европа. Затова все повече като Чехия, се присъединяват към борбата срещу коронавируса, като се изолират. За двойките, които живеят на различни държави, това решение носи несигурност и болка

    За двойките, разделени от „Желязната завеса“ 2.0 несигурността е най-лошотоIron Curtain

    Дрезден/Прага (dpa) – карантината, социално дистанциране и ограниченията за пътуванието подлага на изпитание много връзки, а не само тези двойки, които живят заедно.

    В момента Чехия счита съседна Германия за „рискова държава“ и от средата на Март 2020, тяхната обща граница е затворена. Силите на реда - войници и полицейски служители строго следят да не се влиза или излиза от държавите.

    Международните двойки сега са изправени пред значителни трудности след като временната „Желязна завеса“ 2.0 надвисна над техните държави, носеща болезнения спомен от близкото минало. Дори семейните двойки са изправени пред трудни решения, особено ако един от семейството работи в чужбина.

    Но сега границата е затворена.

    Праде, който управлява приют за бездомни и приют за жени в Либерец, имаше късмет. В последния момент Чехия, под натиск от страна на Германия, прие регламент за изключения за здравния персонал и социалните работници. Затова на Prade все още е разрешено всеки ден да пътува от една страна до друга.

    Всички останали, преминаващи границата от Чехия в Германия, трябва да останат там най-малко три седмици, а когато се върнат, хората са поставени под карантина още две седмици.

    Праде разбира и се притеснява от ограниченията: "Социалната мрежа тук е изградена в продължение на много години - и сега насилствено е разрушена." Животът в германско-полско-чешкия граничен триъгълник, с неговите многобройни двойки от смесена националност, не може да се управлява от прости правила, смята той.

    "Къде е европейската идея за нашето човечество на фона на кризата с коронавируса? В момента всички държави мислят само за себе си", казва Матиас К от германския град Клингентал.

    Ако Матиас К погледне през прозореца си, той може да види Чехия. Малкото градче Кралице се намира на няколкостотин метра от границата, но сега заради ограниченията, е недостъпно.

    Приятелката на Матиас К живее в Краслице, където работи като учител. Преди блокирането те се виждаха два до три пъти седмично. "Решението границата да бъде затворена ни изненада", казва 47-годишният. Последният път, когато той видял приятелката си, е бил на 13 март в Краслице. Не знаеха кога ще се видят отново: „И двамата плакахме“.

    Двойката предположи, че блокирането ще продължи около 30 дни, но е трудно да се каже кога всъщност границата ще бъде отворена отново.

    Несигурността е най-лошата част, казва Матиас К, подхранвана от много противоречива информация: „Правителството в Прага трябва да е наясно, че закриват цяла държава“, казва той.

    Говорител на чешкото министерство на вътрешните работи посочва редица изключения, насочени към регулиране на обединението на семейството.

    Но все още има много открити въпроси.

    Съпруг - германец на жена - чехкиня, например, може да влезе в страната само веднъж, ако може да представи валидно свидетелство за брак. Децата на международни двойки могат да се върнат при родителя си в Чехия, но не могат да се ходят напред и назад. И ако не сте женени, по принцип няма как да видите партньора си.

    Според Праде щетите, причинени от временното затваряне на границата, ще останат доста дълго време. Той вярва, че много хора в бъдеще ще се въздържат да пътуват между двете страни.

    „Хората ще се страхуват, че животът им може да се промени, ако нещо подобно се случи отново“, казва той.

    Германия чехия коронавируса европейска идея желязна завеса

    Оценка на новината

    0