• ЕС се стреми да отвори вътрешните си граници преди странното лято

    ЕС се стреми да отвори вътрешните си граници преди странното лято

    Европа предприе първите предпазливи стъпки към възобновяване на отварянето на вътрешните си граници в сряда след два месеца блокиране заради пандемията, което ограничи движението на гражданите и постави туристическия сектор на колене.

    ЕС се стреми да отвори вътрешните си граници преди странното лято

    Brussels / Берлин (dpa) - Европа предприе първите предпазливи стъпки към възобновяване на отваряне на вътрешните си граници в сряда, след два месеца блокиране заради пандемията, което ограничи движението на гражданите и постави туристическия сектор на колене.

    Няколко държави - включително Германия, Австрия и Швейцария - обявиха планове за облекчаване на контрола със съседните си среда до средата на юни, докато изпълнителната власт на Европейския съюз издаде насоки за безопасно лятно пътуване.

    Гражданите на ЕС могат да очакват спокойни пътувания или да видят семейството или приятелите си в месеците от юни до август, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, но трябва да са наясно, че пътуването ще носи рискове, докато вирусът циркулира.

    „Трябва да поддържаме бдителност, физическо дистанциране и строги предпазни мерки за здравето ни - няма да позволим нашите усилия да бъдат загубени“, заяви високопоставеният представител на ЕС.

    Според Съвета трябва да бъдат разрешени пътувания между райони, които отговарят на епидемиологичните критерии, при условие че приемащите общности имат добре подготвени здравни системи и капацитет за проследяване и наблюдение на разпространението на Covid-19.

    Европа е регистрирала близо 1 милион случаи на респираторното заболяване, но изглежда е успяла да сведе огнището под контрол през последните седмици.

    Отпадането на граничния контрол - които са в противоречие с нормалните правила на блока за свобода на движение - може да доведе до нова вълна от инфекции, предупреждава Комисията.

    Гражданите на ЕС трябва да са готови да очакват възобновяване на ограниченията на движението им, ако ситуацията отново се разрази, в съответствие с насоките.

    "Това няма да е нормално лято не за никой от нас", заяви вицепрезидентът на Комисията Маргрет Вестагер пред журналисти в Брюксел.

    Решението за облекчаване на граничния контрол е в ръцете на всяка страна в ЕС, както и мониторингът на епидемиологичните данни.

    Границата на Германия с Люксембург ще бъде първата отворена, след като бе взето решение да не се удължава контролът след този петък, когато изтече извънредното положение.

    Хърватия очаква да отвори границите си със Словения до дни, а за други граждани на ЕС не по-късно от 15 юни, заяви министърът на здравеопазването Гари Капели пред държавната телевизия HRT в сряда.

    Много ограничения са да останат в сила през следващите седмици.

    В споразумение с Франция, Швейцария и Австрия германското правителство реши да удължи затварянето на граници с тези страни до 15 юни.

    Полша реши да удължи граничния контрол с повечето европейски държави с още 30 дни, до 12 юни, се казва в съобщение на МВР.

    Външните граници на ЕС ще останат затворени за пътуващите до 15 юни, при условие че 27 -те държави-членки се придържат към съветите на комисията от миналата седмица.

    Когато Covid-19 за първи път удари континента, много столици на ЕС затвориха границите си със съседите, което предизвика хаос и огромни задръствания, които продължиха дни.

    Комисията желае възобновяването на ЕС да се извърши по-подреден начин и призова държавите да продължат да обменят стоки в рамките на единния пазар на ЕС по време на цялата криза.

    В сряда изпълнителната власт на ЕС изпрати предупреждение на редица държави-членки, които позволиха на авиокомпаниите си да принудят клиентите си да приемат ваучери, а не парично възстановяване на анулирани полети на фона на кризата в авиационната индустрия.

    Изпълнителната власт на ЕС изпраща писма до всички 27 държави, като ги призовава да спазват правата на пътниците в ЕС, като същевременно излага начини да направи ваучерите по-привлекателни за пътниците, заяви комисарят на ЕС по транспорта Адина Валеан.

    Ако въпросните държави-членки не успеят да приложат съществуващите правила, съгласно които пътниците имат право на възстановяване, комисията е „решена“ да продължи съдебните действия, добави Валеан.

    ЕС Авиокомпании Covid-19 граници

    Оценка на новината

    0