• България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване

  България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване

  Вече е постигнато съгласие с Европейската комисия за Фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса.

  България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване

  Вече стана ясно, че България ще е една от страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяване след пандемията от Covid-19 въпреки ниския брой на заразените. Това заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер.

  България много добре управлява кризата и цифрите показват, че там заразените са най-малко в сравнение с другите държави. Това обаче не означава, че тя няма да има достъп до тези средства. Тя също е засегната икономически от тази криза и затова трябва да се възползва от този нов фонд“, заяви Манфред Вебер.

  Според изказването му е постигнато съгласие с Европейската комисия за Фонда за възстановяване от пандемията с коронавируса. Той и колегата му Зигфрид Мурешан са изпратили писмо до председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен, в което заплашиха, че групата им ще наложи вето върху седемгодишния бюджет на Общността, ако парламентът не бъде изцяло ангажиран в изготвянето на плана за възстановяване.

  "Целият Европейски съюз е изправен пред огромна икономическа криза след пандемията с коронавируса. И повече от когато и да било преди това, Европа може да даде положителен отговор, само ако приложи на практика солидарността и ако опазим заедно нашата сила. Затова ние, като членове на Европейския парламент и на групата на Европейската народна партия изцяло подкрепяме идеята за създаването на фонд за възстановяване, както и да се инвестира в европейската икономика. Това е и основното послание тези дни. Богатите страни като Австрия, Финландия, Нидерландия, Германия трябва да разберат, че е в техен интерес да поддържат единна и силна Европа", категоричен е Манфред Вебер.

   

   

  България Италия ЕС Европейската комисия Европейски парламент Фонда за възстановяване Европейската народна партия

  Оценка на новината

  0