• Кметът на Лондон призова Великобритания да удължи преходния период за Brexit

    Кметът на Лондон призова Великобритания да удължи преходния период за Brexit

    Хан помоли шефа на кабинета на Джонсън и отговарящ за Brexit Майкъл Гоув да „остави настрана политическата идеология“ и да разшири преговорите с Брюксел, които трябва да бъдат възобновени днес.

    Кметът на Лондон призова Великобритания да удължи преходния период за Brexit

    Лондон (dpa) - Кметът на Лондон Садик Кан в понеделник призова правителството на премиера Борис Джонсън да удължи преходния период, за да може Великобритания да преговаря за споразумениe с Европейския съюз.

    Хан помоли шефа на кабинета на Джонсън и министър, отговарящ за Brexit Майкъл Гоув да „остави настрана политическата идеология“ и да разшири преговорите с Брюксел, които трябва да бъдат възобновени днес.

    "Последното нещо, от което страната ни се нуждае, докато се опитваме да намерим път напред от тази пандемия, е още хаос и несигурност", туитира опозиционният леъбърист Хан. "Призовах правителството да остави настрана политическата идеология и да продължи прагматичния път за търсене на продължение на преговорите за Brexit."

    Великобритания официално напусна блока на 31 януари, след като мнозонството гласува за Brexit на референдум през 2016 година.

    Настъпиха промени във времето на планирания 11-месечен преход, който Джонсън обеща да не удължава, въпреки липсата на напредък в преговорите, които пък бяха засенчени от коронавирусната криза.

    Преговарящият на ЕС за Brexit Мишел Барние заяви пред Sunday Times, че Великобритания не е изпълнила ангажиментите си по преговорите за бъдеща търговия и други споразумения. Лондон беше направил „крачка назад - две крачки назад, три стъпки назад - от първоначалните поетите ангажименти“, каза Барние.

    "Преговарящите от страна на Обединеното кралство трябва да бъдат напълно в съответствие с това, което Джонсън подписа с нас", добави той, като се позова на съвместна декларация за принципите на бъдещите отношения.

    Джонсън и Гоув изказаха предположеня, че ще Brexit ще се осъществи без сделка, ако Лондон и Брюксел не успеят да постигнат нови търговски правила до 31 декември 2020 г.

    преговори Европейски съюз Лондон Великобритания Brexit Covid-19 Джонсън кмет

    Оценка на новината

    0