• Спира ли Тръмп програмата за стаж на чуждите студенти в САЩ?

    Спира ли Тръмп програмата за стаж на чуждите студенти в САЩ?

    Ако Тръмп реши да спре двете програми, това ще попречи на студентите, които нямат други възможности да преследват кариера в САЩ.

    Спира ли Тръмп програмата за стаж на чуждите студенти в САЩ?

    Програмата за работен стаж или Optional Practice Training (OPT) позволява на чужденци със студентски визи категория F да работят в американска компания за срок до три години след завършване на образованието си в зависимост от тяхната област на обучение. През 2019 г. правителството е получило рекордните 220 000 молби за OPT, сочат данни на службата за гражданство и имиграция.

    Тръмп разглежда всички възможности за ограничения по програмата, след като наскоро републиканци в Конгреса настояха той да спре както нея, така и програмата за издаване на визи за висококвалифицирани работници от чужбина. Искането им е за забрана за една година или докато нивото на безработицата, която достигна почти 15%, се върне на нормалното ниво отпреди кризата с коронавируса. Тогава само около 3% от работещото население беше без работа, показват данни от агенцията по труда.

    По програмата за висококвалифицирани работници от чужбина американското правителство отпуска повече от 85 000 H-1B визи, включително над 1000 за работници в технологичните гиганти като Google и Amazon. Търсенето на тези визи постоянно изпреварва предлагането.

    Цялостното прекратяване на програмите ОРТ и H-1B би създало несигурност за работодателите. Те ще са изправени пред значителна дупка в методите за набиране на персонал. Експерти казват, че е по-добре правилата за програмите да се променят така, че да не се позволява на чуждестранните работници да изместват местните кандидати и да не се стига до пълно спиране.

    Ако Тръмп реши да спре двете програми, това ще попречи на студентите, които в по-голямата си част нямат други възможности да преследват кариера в САЩ. Американските университети, изследователските институции и бизнес общността, които разчитат на тези програми, лобират срещу предложението , но не е ясно дали Белият дом ще се съобрази с техните опасения.

    Предстоящите ограничения ще са временни, казват от своя страна запознати. Те ще са предназначени да помогнат на висшистите от Америка, които търсят работа в условията на икономическия спад заради пандемията.

    Тръмп нареди на администрацията да публикува междуведомствен доклад за визите H-1B, който трябваше да бъде готов в петък и който може би щеше да оправдае спирането им.

    Още в кампанията си за президент през 2016 г. Тръмп се обяви против програмата H-1B, която според него потиска американските заплати и заетост и дава възможност за злоупотреби. „Те ще отидат в Харвард, ще отидат в Станфорд, ще отидат в Уортън, щом свършат, ще бъдат изпратени обратно“, каза той за международните студенти. „Те искат да останат в тази страна, те искат да останат тук отчаяно, но няма да могат да го направят“, допълни той.

    След като влезе в длъжност, Тръмп се застъпи за създаването на имиграционна система, основана на заслугите, която да благоприятства същия тип имигранти, които в момента се възползват от програмите H-1B и OPT – тези с ценни умения и висшистите.

    През април 2017 г. президентът подписа указ „Купувайте американски стоки и наемайте американци“, който увеличи проверките на кандидатите за H-1B и доведе до скок на отказите. Впоследствие (юли 2017 г.) имиграционната служба издаде два меморандума – за стандартите за отказ за такива визи и за стандартите за искане на доказателства, което направи издаването на визи за квалифицирани експерти още по-трудно.

    Програмите H-1B и OPT са проводници за чужди таланти особено в областта на компютърните науки, инженерството, образованието и медицината. Те също така вливат много пари в американската икономика. Процесът на кандидатстване за H-1B визи е скъп и струва около 10 000 щатски долара на работник, обикновено заплащан от работодател. Чуждестранните студенти пък генерират годишен приход от 39 милиарда долара.

    Програмите имат своите недостатъци, но спирането им вероятно няма да помогне на по-голямата част от търсещите работа американци по време на тази криза.

    САЩ Тръмп коронавирус ста студ

    Оценка на новината

    0